Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ясен сигнал от САЩ: Даваме 20 млрд. долара на Украйна, гарантирани с активи на Путинова Русия

23 октомври 2024, 06:59 часа • 1616 прочитания

Съединените щати планират да предоставят 20 млрд. долара за пакета от заеми за Украйна на Г-7 и скоро може да обявят нови санкции, насочени срещу руските оръжейни доставки. Това заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Става въпрос за инициативата на Г-7 на Украйна да бъдат дадени заеми на обща стойност 50 млрд. долара, които да бъдат гарантирани с печалбите от замразени на Запад руски активи. Инициативата върви бавно, защото унгарският премиер Виктор Орбан успява да я блокира - той не е съгласен санкциите на ЕС срещу Русия да се преразглеждат на 36 месеца, а не 6 месеца, както досега. Потенциално това значи, че след 6 месеца санкциите на ЕС може да бъдат отменени и руските активи - размразени: Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна

"Много сме близо до финализиране на американската част от този пакет от заеми в размер на 50 млрд. долара", заяви тя на пресконференция, докато световните финансови лидери се събират във Вашингтон за годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Йелън добави, че лидерите възнамеряват помощта да бъде насочена към Украйна до края на годината, но остава още малко работа по финализирането на подробностите.

Още: Евродепутатите одобриха 35 млрд. евро заем за Украйна: "Путин ще трябва да плати за щетите" (ВИДЕО)

"Очакваме да можем да допринесем с 20 млрд. долара към пакета на Г-7 на стойност 50 млрд. долара. Това, което искам да подчертая, е, че източникът на финансиране на тези заеми - това не е американският данъкоплатец", каза тя, предаде БГНЕС.

Източник от френското министерство на финансите заяви пред АФП: "Все още обсъждаме конкретните, практически детайли за това как да приложим тази схема".

Още: САЩ вече виждат Украйна в НАТО, Байдън работи по гаранция срещу Тръмп (ОБЗОР - ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес