Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядрената заплаха на Путин пак ще спре Запада да помогне решително на Украйна: Оценка от САЩ

27 септември 2024, 15:08 часа • 629 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски ще се завърне от Вашингтон без разрешение за използване на западни далекобойни оръжия по цели дълбоко в територията на Русия.

Според британското издание The Times украинският лидер е призовал президента на САЩ Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис да отменят ограниченията за нанасяне на удари с британски ракети с голям обсег Storm Shadow или американски ATACMS. Освен това е трябвало да им представи "план за победа" във войната - нещо, което самият Зеленски сподели, че ще стори.

САЩ обаче не са обявили промяна в позицията си относно ударите със западни оръжия с далечен обсег срещу Русия. В същото време диктаторът Владимир Путин заяви, че голяма въздушна атака срещу Русия от страна на подкрепяна от Запада държава може да предизвика ядрен отговор. Изглежда, че американското разузнаване е възприело сериозно тази заплаха (четете по-надолу в текста оценката им).

Още: Зеленски благодари на САЩ за 8-те милиарда: "Ще ги използваме за победата"

Сложната тема с далекобойните оръжия: какво знаем?

Темата с далекобойните оръжия се дискутира усилено от няколко седмици, като началото поставиха американският държавен секретар Антъни Блинкен и британският външен министър Дейвид Лами. Те посетиха Киев, за да разберат кои са целите, които Украйна иска да порази, и така да подготвят почвата за решение при среща между Байдън и британския премиер Киър Стармър. След срещата обаче се оказа, че решение няма. Двамата дадоха индикации, че Киев ще получи отговор в края на септември, когато приключва сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Основният акцент, който стана ясен от редицата публикации по темата, е, че британците най-вероятно дават разрешение на Украйна да обстрелва Руската федерация със Storm Shadow, но крайното решение е в САЩ. Американците предоставят усъвършенствани системи за насочване на тези ракети и без тях оръжията биха били не толкова ефективни. Решение обаче пак няма и The Times пише, че Зеленски ще си тръгне от Щатите без нужното разрешение.

Джо Байдън обяви голям пакет от военна помощ за Украйна - близо 8 милиарда долара, разделен на две рамки и включващ прецизни бомби JSOW, батарея Patriot с ракети и още доста оръжия: Прецизни бомби и нова система Patriot: Байдън обяви какво влиза в огромния пакет за Украйна.

Снимка: ракета ATACMS, Getty Images

Оценка на американското разузнаване: Путин би ескалирал

Ако САЩ и партньорите им позволят на Украйна да нанася удари с далечен обсег срещу Русия, Кремъл може да използва „по-мощни контрамерки“, пише The New York Times, позовавайки се на оценка на американското разузнаване.

По-специално - американските разузнавателни служби смятат, че Русия вероятно би могла да отговори с по-голяма сила срещу САЩ и техните съюзници. Москва може да увеличи броя на палежите и саботажите на обекти в Европа и да извърши потенциално смъртоносни нападения срещу американски и европейски военни бази, гласи оценката.

Още: Ново оръжие за милиарди от САЩ за Украйна, Полша отвърна на ядрената заплаха на Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Служителите на разузнаването омаловажават влиянието, което ракетите с далечен обсег ще окажат върху хода на войната. В момента украинската армия разполага с ограничен брой оръжия, така че не е ясно колко дълго западните съюзници ще могат да подкрепят страната. В същото време американски служители, говорили при условие за анонимност, казват пред NYT, че все още не е ясно какво решение ще вземе президентът на САЩ Джо Байдън по този въпрос.

Разузнаването смята, че дори и да бъде дадено такова разрешение, след първите удари руснаците най-вероятно ще преместят складове за боеприпаси, командни пунктове, бойни хеликоптери и други важни обекти извън обсега на ракетите. Това също не трябва да се омаловажава като ефект, защото бомбардировачите, които Русия ще използва за нанасяне на удари по Украйна, ще излитат от по-далеч и съответно ще носят по-малко полезен товар.

Германският канцлер Олаф Шолц също коментира темата - той каза, че облекчаването на правилата за използване на оръжие от украинската армия е несъвместимо с неговата позиция. Берлин няма да отмени ограниченията за удари с голям обсег. „Това е несъвместимо с моята лична позиция. Няма да го направим. И имаме основателни причини за това“, заяви Шолц, цитиран от УНИАН.

Западни експерти смятат, че ударите с далечен обсег от страна на украинските въоръжени сили ще попречат на Русия свободно да прехвърля войските си на бойното поле. Според тях решимостта на съюзниците ще притъпи руската реторика и ще „демонстрира силна международна подкрепа“ за Киев.

Още: Великобритания: Почти изчерпахме оръжейните си запаси след 2 г. и половина война в Украйна

Посещението на Зеленски в САЩ - основни акценти

В Капитолия украинският президент Володимир Зеленски се срещна със сенатори и от Републиканската и от Демократическата партия, които подкрепят Украйна във войната, подпалена от диктатора Владимир Путин. Републиканецът Линдзи Греъм заяви, че е поискал зелена светлина за удари на далечни разстояния, за да „привлече Путин на масата“ и да укрепи позициите на Киев - т.е. да се накара Москва да преговаря за справедлив мир. „Ако не направим този фундаментален избор тази седмица, мисля, че резултатът за Украйна ще бъде ужасен“, добави сенатор Греъм.

Украинският президент пристигна във Вашингтон на 22 септември, като взе участие в срещата на Г-7+Украйна и говори пред Общото събрание на ООН. Придружаван от демократи, той посети и завода за боеприпаси в Пенсилвания, който работи за нуждите на Украйна - нещо, което не се хареса на републиканците, и те поискаха разследване: Много съм зает: Председателят на Камарата на представителите на САЩ отказа да се срещне със Зеленски.

Днес Доналд Тръмп ще се срещне с украинския лидер: "Важно е да се разбираме на 100%": Тръмп публикува получено писмо от Зеленски.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес