Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите във Венецуела поставят под въпрос властта на Мадуро

28 юли 2024, 17:57 часа • 1403 прочитания

Гражданите на Венецуела отиват до урните, които се определят като най-голямото предизвикателство за управляващата социалистическа партия PSUV, откакто тя дойде на власт преди 25 години.

Трети мандат

Николас Мадуро, който стана президент след смъртта на своя ментор Уго Чавес през 2013 г., ще се бори за трети пореден мандат, съобщи ВВС.

Още: Задържаха четирима активисти във Венецуела

Съперник

Основният му съперник е Едмундо Гонсалес, бивш дипломат, който се ползва с подкрепата на коалиция от опозиционни партии.

Проучванията сочат, че Гонсалес има голяма преднина пред действащия президент. Тъй като обаче преизбирането на Мадуро през 2018 г. беше широко отхвърлено като несвободно и нечестно, има опасения, че резултатът от тези избори може да бъде манипулиран, ако не се развие в полза на Мадуро.

Още: Венецуела отказа на ЕС да наблюдава президентските избори

Манипулиране на изборите

Тези опасения се засилват от факта, че Мадуро заяви пред поддръжниците си, че "ще спечели с трикове или мошеничества", предаде БГНЕС.

След като гласува предсрочно в столицата Каракас в неделя (28 юли), Мадуро обеща да се увери, че резултатите, обявени от Националния избирателен съвет (НИС), ще бъдат спазени.

НИС - органът, който организира изборите и обявява официалните резултати - е доминиран от лоялни на правителството членове.

Неговият председател Елвис Аморосо е близък личен съюзник на Мадуро.

Още: Поредна страна ограничава криптодобива заради огромния разход на ток

"Думата на изборния съдия е свята", добави настоящият президент на страната.

Венецуелците започнаха да се явяват на избори преди 06:00 ч. местно време, когато трябваше да започне гласуването, а в избирателните секции в цялата страна се образуваха огромни опашки.

Напрежение

Напрежението се покачи пред избирателна секция в Каракас, където чакащите на опашка избиратели се сблъскаха, докато чакаха да се отворят вратите.

Още: Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

В страната има само много ограничен брой независими наблюдатели, които наблюдават изборите - четирима от ООН и малък технически екип от Центъра "Картър".

Поканата за присъствие на наблюдатели от Европейския съюз беше оттеглена от ръководителя на изборния орган, който е близък съюзник на Мадуро.

Бившият президент на Аржентина, Алберто Фернандес, също не беше поканен, след като заяви, че правителството на Мадуро трябва да приеме евентуално поражение на изборите.

Въпреки това Мадуро посрещна стотици гости от страни, съюзници на неговото правителство, които според него ще "придружат" вота.

Още: Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Опозицията

Междувременно опозицията е мобилизирала хиляди хора, които ще действат като свидетели в отделните избирателни секции.

Въпреки многото препятствия, с които се сблъсква опозицията - включително постоянния тормоз и арестуването на повече от 100 души, свързани с кампанията ѝ от началото на годината - опозицията звучи оптимистично.

Тя твърди, че проучванията на общественото мнение дават на нейния кандидат толкова голяма преднина пред президента Мадуро, че няма да е възможно той да открадне изборите.

Правителството отхвърля цитираните от опозицията проучвания на общественото мнение, като твърди, че техният кандидат е начело.

Кървава баня

Самият г-н Мадуро прибягна до остри думи в навечерието на изборите, като предупреди за "кървава баня", ако бъде победен.

Това изказване му донесе рядко срещан упрек от страна на бразилския ляв лидер Луис Инасио Лула да Силва, който заяви, че г-н Мадуро трябва да се научи, че "ако спечелиш, оставаш на власт, а ако загубиш, си отиваш".

Мадуро използва образа на борещ се петел като символ на кампанията си и е настроен войнствено.

Още: Венецуела се бори срещу горските пожари

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес