Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индианско проклятие тегне над американските президенти: Байдън е по-застрашен от Тръмп

17 юли 2024, 14:06 часа • 2533 прочитания

Проклятието на Текумзе тегне над американските президенти. Мнозина вярват, че именно то е причината точно определени държавни главни на САЩ да бъдат убити или да умрат по време на активен мандат. В контекста на опита за убийство на Доналд Тръмп, който вече изкара един президентски мандат и най-вероятно ще бъде избран отново, темата за проклятието придоби нова популярност. Но кой е по-застрашен - Тръмп или Джо Байдън. Оказва се, че Байдън. Но защо? Обясняваме веднага.

Още: Тръмп видя Божията намеса в спасяването му от атентата

По време на предизборната кампания през 1809 г. кандидатът за президент Уилям Хенри Харисън и индианският вожд Текумзе се скарват и вождът прави проклятие, според което всеки президент, избран в година, завършваща на 0, или ще бъде убит, или ще умре по време на мандата си. Самият Харисън печели изборите с 53% от гласовете, но точно месец след встъпването му в длъжност умира от пневмония. Смята се, че неговата смърт е първата от поредицата на прокълнатите президенти.

Другите жертви на проклятието на Текумзе

Ейбрахам Линкълн, снимка: Getty Images

Ейбрахам Линкълн е избран през 1860 г., а през 1865 г. е убит от Джон Уилкс Бут.

Джеймс Гарфилд е избран за президент през 1880 г. и встъпва в длъжност на 4 март 1881 г. На 2 юли същата година е застрелян от Чарлз Гито.

Уилям Макинли е избран за втори мандат през 1900 г. На 6 септември 1901 г. е застрелян от анархиста Леон Чолгош.

Уорън Хардинг е избран за президент през 1920 г. На 2 август 1923 г. в Сан Франциско получава удар и умира.

Франклин Рузвелт е избран през 1940 г., а за втори мандат - през 1944 г. На 12 април 1945 г. умира от мозъчен кръвоизлив.

Джон Ф. Кенеди е избран за държавен глава през 1960 г. На 22 ноември 1963 г. е застрелян от Лий Харви Осуалд.

Още: "Отварянето беше грешка.“ Каква загадка остави Тутанкамон?

Кои президенти победиха проклятието

Роналд Рейгън, снимка: Getty Images

Роналд Рейгън е избран за президент през 1980 г. На 30 март 1981 г. е извършен неуспешен опит за убийството му от Джон Хинкли, който го прострелва. Смята се, че именно Рейгън успява да "счупи" проклятието и да го направи много по-слабо занапред.

Джордж Буш е избран за президент през 2000 г. и оцелява след два опита за убийство. Знае се, че плановете да бъде елиминиран са били много повече.

Още: "Прокълнат от Бог Яхве". Древна "плочка с проклятие" може да съдържа най-ранното еврейско име на Бог

Джо Байдън да внимава

Снимка: Getty Images

През 2020 г. Джо Байдън бе избран за президент САЩ, а в момента тече предизборната кампания за следващия мандат. След като Доналд Тръмп беше прострелян в ухото, погледите се насочиха към неговата безопасност. Но не бива да забравяме, че проклятието на Текумзе само е отслабнало, а не е съвсем отпаднало. Така че Джо Байдън трябва да внимава или по-точно - неговият екип трябва да е постоянно нащрек.

Още: Близката среща със смъртта може да промени Доналд Тръмп

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес