Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индианци се вдигнаха на бунт в Аризона заради промишлена инвестиция

10 юли 2015, 15:15 часа

Членове на няколко индиански племена, най-вече на апачите, в американския щат Аризона блокираха главни пътища в целия щат в началото на тази седмица, протестирайки срещу предложение за масово изкопаване на медните залежи край малко градче, разположено източно от главния град на Аризона – Финикс. Демонстрантите скандираха, че на всяка цена ще предпазят своите свещени земи от екплоатация.

Реклама

Индианците са традиционните обитатели на континентите отвъд Атлантическия океан. В момента те наброяват около 5 милиона в САЩ.

Група от едно от индианските племена в Аризона даже предприе планирано прекосяване на страната с каравана до Вашингтон, за да се опита да убеди Конгреса да спаси от човешка намеса територията, която индианците възприемат като свещена. Десетките протестиращи се надяват да предизвикат широк обществен отзвук.

„Това е свещена земя за нас и това, което те се опитват да сторят, е равностойно на предателство“, твърди една от по-възрастните представителки на племето в телефонно интервю, дадено от караваната.

Подкрепящите изкопаването на медните залежи изтъкват неговите икономически ползи, които включват близо 4 000 нови работни места и въздействие върху американската икономика с планирана печалба от 60 милиарда щатски долара. Говорителката на проекта заяви, че компанията Resolution Copper е заинтересована от мнението на представителите на индианското племе и е отворена към диалог с тях.

Битката на аризонското племе започна още през декември 2015 г., когато Барак Обама одобри отдаването на 970 хектара земя, считана за свещена от индианците и за ценна от еколозите, на компанията-концесионер.

Организаторите казват, че планират да спират с караваната в повечето индиански резервати по пътя към Вашингтон, призовавайки още индианци да се присъединят към техния протест. Целта им е поне хиляда (1000) индианци да протестират пред Капитолията във Вашингтон на 21 юли тази година.

„Ние сме първите американци и нашите гласове трябва да бъдат чути. И те ще бъдат чути“, твърди пред медия един от представителите на протеста против изкопаването на медните залежи в Аризона.

Използвани източници: The New York Times; Reuters News Agency; 2010 United States Census Bureau.

Автор: Теодор Спасов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес