Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гражданска охрана" простреля човек при сблъсъци заради поредната статуя и расизма

16 юни 2020, 12:38 часа • 2610 прочитания

Мъж бил е прострелян, когато тежко въоръжени членове на обединение с крайнодесни възгледи се опитаха да защитят статуя от американски протестиращи в Ню Мексико.

Паметниците, свързвани по някакъв начин с колониализма и робството, се свалят и премахват в световен мащаб след бурните протести заради убийството на чернокожия Джордж Флойд, станало по време на арест - заради подозрение, че опитал да си купи цигари с фалшиви пари.

Протестиращи в Албакърки поискаха премахването на статуя на губернатора на щата от XVI век, испанския конквистадор Хуан де Онате, съобщават местни медии. Докато се опитвали да съборят скулптурата, малка група от крайнодесни се опитали да я защитят и се стигнало до сблъсъци.

Смята се, че жертвата на стрелбата е в критично, но стабилно състояние, заяви полицията. Тя разследва информациите как са действали крайнодесните, заяви началникът на градската полиция Майкъл Гейер в Туитър. "Ако това е вярно, ще ги подведем под отговорност в най-пълната степен на закона", каза той.

Снимки в американски медии показват как полицията задържа няколко души, някои от които облечени в камуфлажни уреди и въоръжени.

"Тежко въоръжените лица, които са се разпалили по време на протеста, наричайки себе си "гражданска охрана", са били там поради една причина - да заплашват протестиращите, да направят несанкционирана демонстрация на нерегулирана сила", заяви губернаторът на Ню Мексико Мишел Гришам в Twitter.

"Нека да бъда ясна: В Ню Мексико няма абсолютно никакво място за някаква насилствена милиция, която се стреми да тероризира жителите", добави тя.

Кметът на Албакърки Тим Келер заяви в Twitter, че статуята е временно отстранена, за да бъде намален рискът за обществената безопасност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес