Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Французин, обвинен в киберпрестъпления, се призна за виновен пред американски съд

28 септември 2023, 22:52 часа • 972 прочитания

22-годишен французин, който беше екстрадиран в САЩ от Мароко и обвинен в киберпрестъпления, се призна за виновен в заговор за извършване на кибер измама и кражба на самоличност, съобщиха официални лица.

Себастиан Раул, известен също като Сезио Кайзен, е направил признание за вина в сряда в окръжния съд на САЩ в Сиатъл, Вашингтон, съобщи в изявление изпълняващата длъжността прокурор на САЩ Теса Горман. Родом от Епинал в Източна Франция, Раул е арестуван в Мароко миналата година и екстрадиран в САЩ през януари, предава БГНЕС.

През юни 2021 г. Раул и двама негови съучастници - Габриел Билдщайн и Абдел-Хаким Ел-Ахмади, които формирали хакерска група, наречена "ShinyHunters", бяха обвинени по девет точки от голямото жури на САЩ.

Още: Германия обвини българка от колцентър в киберпрестъпление за 14 млн. евро

Като част от споразумението за признаване на вина, Раул се признава за виновен в заговор за извършване на телеграфна измама и кражба на самоличност с утежняващи вината обстоятелства. Останалите обвинения ще бъдат отхвърлени при произнасянето на присъдата, което беше насрочено за 11 януари.

Заговорът за извършване на подобна измама се наказва с до 27 години затвор, докато за кражба на самоличност се предвижда минимална присъда от две години затвор. "Раул и неговите съучастници са използвали измамни тактики, за да подмамят хората да споделят лична информация за вход и са нарушили поверителните данни на множество компании", заяви Горман.

Още: Португалски вестник разкрива кражба на поверителни документи на НАТО

Според споразумението за признаване на вината си Раул и неговите съучастници са хакнали компютрите на компании в САЩ и другаде и са откраднали поверителна информация и записи на клиенти. След това хакнатите данни са били предлагани за продажба във форуми в тъмната мрежа, включително RaidForums, EmpireMarket и Exploit, или са били държани за откуп.

Според американски официални лица хакерите от Shinyhunters са откраднали стотици милиони клиентски записи и са причинили загуби за над 6 млн. долара на потърпевшите компании.

Още: Хакер е откраднал личните данни на близо 9 млн. австрийци

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес