Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФБР разследва шефове на модна агенция за секс експлоатация на мъже

17 януари 2024, 06:03 часа
Реклама

ФБР започна разследване, след като BBC оповести твърдения, че бившият главен изпълнителен директор на Abercrombie & Fitch (A&F) е експлоатирал и малтретирал сексуално мъже по време на събития, които е организирал по целия свят.

Майк Джефрис и британският му партньор са изправени и пред граждански иск, в който се твърди, че са ръководили операция за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Агентите на ФБР вече разпитват и изпращат призовки на потенциални свидетели, съобщава Би Би Си. Адвокатът на г-н Джефрис отказа коментар. ФБР и прокуратурата на САЩ също отказаха коментар.

Според няколко източника разследването се води от агенти на ФБР, специализирани в предполагаеми сексуални престъпления, и федерални прокурори от Източния окръг на Ню Йорк.

Мъже за секс

През октомври документален филм и поредица от подкастове на BBC дадоха гласност на твърдения, че Майк Джефрис и партньорът му Матю Смит са експлоатирали млади мъже за секс по време на събития, които са организирали в резиденциите си в Ню Йорк и по света в луксозни хотели.

Осем мъже разказаха пред британската медия, че са присъствали на тези събития в градове като Лондон, Париж и Маракеш между 2009 и 2015 г. Те твърдят, че Джефрис и Смит са извършвали сексуални действия с тях или са ги " инструктирали" да правят секс помежду си.

Откритите от BBC документи, включително самолетни билети и маршрути на събитията, разкриват, че е имало високоорганизирана операция, включваща мрежа от вербовчици и посредник - Джеймс Джейкъбсън.

BBC откри 70-годишния Джейкъбсън, който отрече да е извършил каквото и да било нарушение и заяви, че мъжете са отивали на тези събития "с широко отворени очи".

От A&F заявиха пред BBC, че са "ужасени и отвратени" от предполагаемото поведение на Джефрис. Оттогава марката е спряла значителна част от пенсионните му плащания, възлизащи на 1 млн. долара годишно.

Чрез адвоката си Джефрис винаги е отказвал коментар - докато Смит никога не е отговарял на твърденията на Би Би Си.

Джефрис, който се оттегли през 2014 г., е смятан за съвременния основател на A&F. По време на двете си десетилетия начело от 90-те години на миналия век той ръководи глобалното разрастване на компанията и създава дъщерни марки, включително Hollister и Gilly Hicks.

След разследването на BBC A&F е обвинена с граждански иск, че е финансирала операция за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, ръководена от Майк Джефрис и Матю Смит в периода 1992-2014 г. В иска се твърди, че вероятно повече от 100 мъже са били сексуално малтретирани от Джефрис, докато е бил главен изпълнителен директор, и че младите мъже са били манипулирани "под претекст, че им се предоставя мечтаната възможност за моделство - да станат модел на Abercrombie".

"Няма да се изненадам, ако чуя, че правоприлагащите органи проверяват това", каза Брад Едуардс, адвокат по граждански дела, който сега представлява някои от предполагаемите жертви.

Преди това адвокатът на Джефрис отказа да коментира твърденията в гражданския иск, като заяви: "Съдебната зала е мястото, където ще разгледаме този въпрос", предава БГНЕС. 

ОЩЕ: ФБР помага за отключването на телефона на Алексей Петров, бил с таен код 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес