Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доскорошният главен съветник на Тръмп го срина за Афганистан: Той е фурнаджийска лопата

22 август 2017, 11:00 часа
Реклама

Решението на американския президент Доналд Тръмп САЩ да остане военна величина в Афганистан моментално беше посрещнато със сериозна критика и неприкрит сарказъм от сайта Breitbart, който е собственост на доскоршния главен съветник на Тръмп Стив Банън. Припомняме, че той беше уволнен в края на миналата седмица.

Според Breitbart Тръмп е защитил позицията си по метода на "фурнаджийската лопата", като е пренебрегнал принципа "Америка на първо място". Сайтът припомня думите на американския милиардер от предизборната му кампания, когато Тръмп твърдеше, че споделя разочарованието и гнева на американския народ заради присъствието на САЩ в Афганистан.

Всъщност целият крайнодесен сайт е пълен със статии и коментари против решението на Тръмп. Задава се въпросът дали всъщност политиката на Тръмп спрямо Афганистан е по-различна от тази на Обама и се дават твърдения в подкрепа, че сегашният американски президент изобщо не е по-различен от предишния, а само е опитал да позаглади ръбовете в стратегията на Обама за Афганистан. Направено е сравнение и, че речта на Тръмп сега копира в доста отношения тази на Обама по отношение на Афганистан от 2009 година. Всъщност редакторът на Breitbart Джоел Полак директно казва, че сегашната реч на Тръмп е същата като на Обама, като е махнато единствено заглавието и Тръмп набляга на ролята на Пакистан в борбата с тероризма.

Breitbart откри огън по Тръмп дори преди официалната му реч, като публикува интервю с Ерик Принс, създателят на Blackwater, озаглавено по следния начин: "Тръмп ще се изметне и ще приеме провалена стратегия за Афганистан". Blackwater е частна охранителна компания, която се прочу с бруталните си действия в Ирак, а през 2014 година стана ясно, че американското правосъдно министерство е получило доклад, описващ некомпетентността и бруталността в практиките на компанията в Ирак. Blackwater имаше договор за 1 млрд. долара да защитава американски дипломати в Ирак.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес