Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доналд Тръмп вече не е категоричен дали ще се изправи на дебат срещу Камала Харис: Страх или стратегия?

30 юли 2024, 12:57 часа • 1075 прочитания

Доналд Тръмп се разколеба от първоначалното си решение и обещание да участва в дебат с вицепрезидентката Камала Харис.

Той заяви, че "вероятно“ ще дебатира с нея, но добави, че може да изложи и аргументи за това защо не би го направил, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за "Фокс нюз", излъчено в понеделник вечерта, Тръмп беше притиснат няколко пъти с въпроси дали ще се ангажира да участва в дебат с Харис, след което той даде по-уклончив отговор, отколкото през последните дни.

Още: Камала Харис президент: Какви ще са тогава САЩ и светът?

Бившият президент беше готов да дебатира с президента Джо Байдън, когато той беше кандидатът на Демократическата партия, след като месеци наред внушаваше, че Байдън не е психически подготвен за двубоя - или за президентския пост. Но след като Байдън се оттегли от надпреварата и Харис се превърна в кандидат за президент на демократите, Тръмп постави под въпрос условията на дебата, за който се беше съгласил с Байдън. Той предложи дебатът на 10 септември по Ей Би Си да бъде преместен по друга телевизия, като нарече Ей Би Си източник на "фалшиви новини".

Снимки: Getty images

Миналата седмица в телефонен разговор с репортери Тръмп беше попитан дали ще се ангажира да дебатира поне веднъж с Харис. Той отговори: "О, да, абсолютно. Бих искал да го направя."

Още: Виктор Орбан: Ако Тръмп спечели изборите, ЕС ще трябва да понесе последиците от войната в Украйна

В интервюто в понеделник водещата Лора Инграхам многократно притискаше Тръмп с въпроса дали би се ангажирал с дебат. "Искам да участвам в дебат. Но мога да кажа и това. Всички знаят кой съм аз. И сега хората знаят коя е тя (Харис)", каза Тръмп.

В крайна сметка Тръмп каза:"Отговорът е "да", вероятно ще се стигне до дебат". Но той добави, че всички дебати трябва да се провеждат преди началото на предварителното гласуване в щатите, а след това заяви: "Отговорът е да, но мога да дам и аргументи защо бих могъл да не го направя."

Тръмп е пропускал дебати и преди, включително всички дебати за първичните избори за кандидат за президент на Републиканската партия през 2024 г. Първоначално той не участваше, след като предположи, че е твърде рано за това, а после постави под въпрос мястото на провеждане да диспутите, преди в крайна сметка да стане ясно, че няма да участва в нито един от тези дебати.

В интервюто в понеделник републиканският кандидат се опита също така да изясни коментарите си, направени миналата седмица на консервативно събитие, в което каза на аудиторията от християни, че "вече няма да им се налага да гласуват", след като бъде избран.

Още: Харис след разговор с Нетаняху: Няма да мълча за Газа

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес