Доклад на САЩ за трафика на хора: Къде е България?

3775
Доклад на САЩ за трафика на хора: Къде е България?
Снимка: Getty Images/Guliver

"Трафикът на хора е петно ​​върху съвестта на нашето общество. Подхранва престъпността, корупцията и насилието. То изкривява нашите икономики и вреди на нашите работници. И нарушава основното право на всички хора да бъдат свободни". С тези думи започва докладът на САЩ за трафика на хора през 2024 г. 

Докладът излиза на фона новината за приетото от Европеския парламент законодателство срещу трафика на хора. ОЩЕ: ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

Документът класифицира държавите според това как правителствата им отговарят на минималните стандарти на Закона за защита на жертвите на трафик. Отличниците са тези, които най-добре се справят. Те са подредени в ниво 1.

Смята се, че техните правителства отговарят напълно на минималните стандарти за елиминиране на трафика. Става въпрос за Германия, Франция, Естония, Австрия, Белгия, Кипър, Полша, Испания и редица други.

Къде е България?

България попада в ниво 2, според което правителствата не отговарят напълно на минималните стандарти на закона, но полагат значителни усилия, за се приведат в съответствие с тези стандарти.

"Поздравления за българското правителство за увеличаването на усилията за предотвратяване на трафика на хора. Съединените щати са горди да си партнират с България в противодействието на тази и други транснационални заплахи", посочиха от американското посолство у нас. ОЩЕ: Новите методи на трафикантите: Къде, какво и кои са най-уязвимите

Къде се нареждат нашите съседи?

Заедно с нас на същото ниво са определени част от нашите съседи -  Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония.

Според доклада тези страни, както и държавата ни, не предприемат пропорционални конкретни действия срещу трафика на хора, липсват доказателства за увеличаване на усилията за борба с тежките форми на трафик на хора от предходната година, включително увеличени разследвания, съдебни преследвания и присъди за престъпления, свързани с трафик, увеличена помощ за жертвите и намаляващи доказателства за съучастие в тежки форми на трафик от държавни служители. ОЩЕ: Съд в Букурещ потвърди забраната Андрю Тейт да напуска Румъния

Държавите, част от проблема

Докато минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора и Протоколът на ООН призовават правителствата проактивно да се справят с престъпленията, свързани с трафика, някои правителства са част от проблема, като директно принуждават своите граждани или други лица към трафик за сексуални цели или принудителен труд.

Докладът включва 13 държави с документирана „политика или модел“ на трафик на хора,  сред които трафик във финансирани от правителството програми, принудителен труд в свързани с правителството медицински услуги или други сектори, сексуално робство в правителствени лагери или наемане на работа или набиране на деца войници. Посочени в този списъка са: Афганистан, Беларус, Бирма, Китай, Куба, Еритрея, Иран, Корея, Русия, Южен Судан, Судан и Сирия.

За Афганистан едва ли някой е изненадан, че попада в тази категория. По-интересно е защо Русия се нарежда в него. Тук трябва да припомним, че според базата данни на украинското правителство е потвърдено, че от началото на пълномащабното нахлуване Русия е отвлякла най-малко 19 500 деца, а по-малко от 400 от тях са се завърнали у дома. Путин е и със заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага за незаконно отвличане на украински деца. Същото важи за руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова. ОЩЕ: Русия пусна обяви на отвлечени украински деца в сайт за осиновяване

Целия доклад може да видите ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън с контраатака: Не дебатирам толкова добре, но умея да казвам истината!

МВФ дава над 2 млрд. долара за Украйна

САЩ дава още мощна военна помощ на Украйна

САЩ ликвидираха 7 дрона на хутите

Колумбийски журналист беше убит в размирен регион на страната

Тръмп не вярва, че Байдън ще се откаже от президентската надпревара

Eкипът на Байдън обяснява неуспеха му в дебата с "прекомерна подготовка"

Кремъл с опровержение: Путин не е ставал посред нощ, за да гледа дебата Байдън-Тръмп

Слабото представяне на Байдън в дебата засенчи лъжите и неточностите на Тръмп: Business Insider

NYT: Паника - демократите искат да сменят Байдън като кандидат за президент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка