Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джо Байдън отличи културни дейци, сред които Стивън Спилбърг, Спайк Лий и Миси Елиът

22 октомври 2024, 13:47 часа • 388 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън отличи американски личности в сферата на културата и хуманитарните науки, като сред тях са Стивън Спилбърг, Спайк Лий, Куин Латифа, Миси Елиът, предаде Асошиейтед прес. На церемония в Белия дом той връчи медали на 39 изявени личности.

Отличените

Сред получилите Национален медал за изкуствата са кинодейците Стивън Спилбърг, Спайк Лий и Кен Бърнс, както и певиците Миси Елиът и Куин Латифа. Общо 20 души взеха това отличие. Байдън връчи и 19 nационални медала за хуманитарни науки, като сред отличените са драматургът Арън Соркин и историкът Джон Мийчам. 

Стивън Спилбърг по време на церемонията, снимка: Getty Images

Още: Зоуи Салдана заяви, че Спилбърг я е спасил, за да не се "хвърли зад борда"

Три от медалите бяха връчени посмъртно: покойната певица Селена Кинтанила и художничката Рут Асава са носители на медали в областта на изкуствата, а покойният готвач и автор на книги Антъни Бурдейн е сред носителите на Медал за хуманитарни науки.

"Преди всичко вие сте майстори в своя занаят и... така сте направили по-добра Америка", каза Джо Байдън на церемонията в Белия дом.

Актьорите Идина Мензел и Ева Лонгория, продуцентът Брус Коен и музикантите Леонардо "Флако" Хименес също получиха Национален медал за изкуствата, заедно с фотографите Ранди Батиста и Клайд Бътчър, художниците Кари Мей Уимс, Алекс Кац и Марк Брадфорд.

Миси Елиът, снимка: Getty Images

Сред носителите на отличието в сферата на хуманитарните науки са бившият лауреат на наградата за поезия на САЩ Джой Харджо, актьорът и защитник на грамотността ЛеВар Бъртън, карикатуристката Роз Част и др., съобщава БТА.

Подкрепа за Камала Харис

Той направи кратко отклонение в изказването си, като спомена кандидатурата на вицепрезидента си Камала Харис за Белия дом.

"Познавам силата на жените в тази зала, които могат да направят нещо и да дадат тласък на следващото поколение", каза Байдън. Президентът на САЩ добави, че победителките доказват, че една жена може да направи всичко, което може и един мъж, и то не малко, включително и да бъде президент на САЩ. Словото му беше посрещнато с овации, отбелязва Асошиейтед прес.

Още: С акцент върху Украйна и Близкия изток: Байдън на прощално посещение в Берлин

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес