Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демократите в Камарата на представителите стартираха рядка процедура, за да гласуват помощта за Украйна

13 март 2024, 01:08 часа • 6280 прочитания

Демократите в Камарата на представителите на САЩ започнаха да събират подписи във вторник за да приемат т.нар. петиция за освобождаване от отговорност, която може да наложи гласуване на военната помощ за Украйна. За целта, инициативата трябва да събере 218 подписа. Камарата има 435 места, а републиканците държат крехко мнозинство.

Още: Само военна помощ за Украйна: В Конгреса има нов опит да се финализират нещата

Припомняме, че Републиканската партия блокира пакета за 60 млрд. помощ за Киев, който Сенатът вече одобри (там демократите са с мнозинство), а близкият до Доналд Тръмп председател Майк Джонсън за момента отказва да вкара пакета за гласуване в зала.

Още: Има ли шанс помощта за Украйна да мине през Камарата на представителите?

Говорител на представителя Джим Макгавърн каза, че той е подал петиция за освобождаване от отговорност във вторник сутринта и е започнал да събира подписите. Процедурата е рядко използван инструмент, който в крайна сметка може да наложи гласуване на законопроекта, ако най-малко 218 членове на Камарата го подпишат.

Още: Разкритие: Майк Джонсън получил дарение за кампанията си от близък до Путин олигарх

Месеци след като президентът демократ Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри повече чуждестранна помощ за сигурността, Сенатът миналия месец одобри пакета за Украйна, Израел и Тайван и за попълване на оръжейните запаси на САЩ с преобладаващо 70-30 гласа. Тогава двадесет и двама републиканци се присъединиха към повечето демократи, като гласуваха „за“. Военната помощ за Украйна, Израел и Тайван, който е на общо стойност от 95 милиарда долара, обаче, остава блокиран в Камарата на представителите, тъй като говорителят Майк Джонсън, който е близък до Доналд Тръмп, отказва да го включи в дневния ред за гласуване.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес