Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

CNN: НАТО ще обяви, че пътят на Украйна към Алианса е "необратим"

09 юли 2024, 12:19 часа • 2359 прочитания

"Необратим" - така държавите членки на НАТО ще нарекат пътя на Украйна към военния съюз в съвместното си комюнике, което ще бъде публикувано по време на срещата на върха във Вашингтон.

Това съобщават три източника пред американската телевизия CNN, запознати с проектодокумента. Очаква се обаче комюникето да претърпи още промени, преди да достигне до окончателния си вариант. Все пак включването на формулировката за "необратимост" ще изпрати силен сигнал към руския диктатор Владимир Путин.

Още: Украйна във фокуса на НАТО: Пътят към победа над Путин

Условието на САЩ

Представител на САЩ, говорещ при условие за анонимност, казва, че Белият дом подкрепя използването на думата в окончателното комюнике, ако в документа се споменава за продължаващата работа на Украйна по демократичните реформи.

Още: Във Вашингтон Украйна ще чуе, че е твърде корумпирана за НАТО: The Telegraph

Много европейски лидери отбелязват необходимостта от силни изявления относно евентуалното бъдеще на Украйна в Алианса, но официални представители на САЩ и Германия са предложили да се начертае път към членството на Киев. Освен това, според европейски дипломат, цитиран от CNN, ще бъдат подчертани "осезаеми мерки" в подкрепа на продължаващата украинска битка срещу агресора Русия.

Още: Доклад: България е една от трите слаби точки по източния фланг на НАТО

Снимка: Getty Images

"В декларацията от срещата на върха с право се поставя голям акцент върху това какво ще кажат членовете на Алианса относно пътя за членство на Украйна. Тя ще бъде ясна и категорична. В нея ще бъдат признати жизненоважните текущи усилия на Украйна за реформи и ще бъде демонстрирана подкрепата на Алианса за Украйна по пътя ѝ към членство в НАТО", заяви на 8 юли Майкъл Карпентър, който е старши съветник за Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ. Той е и бивш посланик на Щатите в ОССЕ.

Още: Украйна ще получи обещание за "бъдеще в НАТО"

НАТО ще показва на Украйна какво е да си член

Високопоставен служител на администрацията на Джо Байдън добавя, че това, което членовете на отбранителния съюз са описали по отношение на прехода към членство на Киев и резултатите, които НАТО ще донесе на Украйна, "е доста важно".

"Не говорим за някакъв план как ще стигнат оттук дотам. Говорим за поддържане на цяло командване във Висбаден и ще разгледаме как да направим тези различни части, които споменах по-рано - обучение, координация, оборудване, логистика, развитие на силите. Това е много сериозно усилие, за да може Украйна да е готова да поеме своите роли и отговорности в Алианса още от първия ден", кава цитираният източник.

Още: Над 60 експерти по геополитика: Предлаганият от НАТО "мост" за Украйна може да е опасен

Киев няма да получи покана за членство

Киев не очаква да получи покана за присъединяване към НАТО на срещата на върха във Вашингтон. Съюзниците, особено САЩ, се опасяват, че това ще доведе до ескалация от страна на Путин или до рискове за пряк конфликт заради член 5 от Североатлантическия договор. Той гласи, че държавите членки на Алианса трябва да се притекат на помощ на нападната членка.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди тези намерения преди събитието във Вашингтон. Той посочи, че Украйна ще получи нови военни пакети, в които ще влязат способности за противовъздушна отбрана, боеприпаси и др.

Още: Споразумение в НАТО: Десетки милиарди за Украйна през 2025 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес