Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чуждестранни хакери атакували предизборната кампания на Камала Харис

13 август 2024, 23:52 часа • 1256 прочитания

Кампанията на кандидата за президент от Демократическата партия Камала Харис заяви във вторник, че е била обект на атака от чуждестранни хакери, дни след като кампанията на съперника ѝ Доналд Тръмп предположи, че е била хакната от Иран.

"През юли правните екипи и екипите по сигурността на кампанията бяха уведомени от ФБР, че сме били обект на операция за влияние от страна на чуждестранен субект", заяви служител на кампанията на Харис пред АФП. "Разполагаме с надеждни мерки за киберсигурност и не сме информирани за пробиви в сигурността на нашите системи", добави тя.

Още: Докато Харис дърпа пред Тръмп, Мъск и републиканецът заедно я оплюха (ЗАПИС)

Кампанията не даде индикации коя чужда сила се смята, че стои зад опита, но заяви, че остава в контакт с правоприлагащите органи. В понеделник Държавният департамент на САЩ предупреди Иран за последствията във връзка с намесата в изборите след съобщението от щаба на кампанията на Тръмп, че е била хакната.

От кампанията на Тръмп предположиха, че Иран стои зад пробива, при който документи, включващи изследвания, които те са използвали за проверка на кандидата за президент Джей Ди Ванс, са били изпратени на репортери, предаде БГНЕС.

Още: Ново проучване: Камала Харис изпреварва Тръмп в три ключови щата

Тя предупреди медиите да не препечатват документите, като заяви, че подобно действие би било "изпълнение на поръчките на враговете на Америка".

Тонът се различаваше от този през 2016 г., когато Тръмп заяви на пресконференция, че се надява Русия да " открие" имейлите на Хилъри Клинтън - изказване, което се възприемаше като насърчаване на по-нататъшни хакерски атаки срещу неговия опонент на изборите.

Още: Натиск от свои: Байдън обясни защо се е отказал да е кандидат за президент (СНИМКИ)

Американското разузнаване заключи, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., за да подкрепи Тръмп, който по-късно отхвърли тези констатации. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес