Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черен списък с грузински депутати вече действа в САЩ

07 юни 2024, 07:25 часа
Реклама

Черен списък с около три дузини грузински граждани, предимно депутати от управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта", членове на семействата им и грузински полицейски служители вече действа в САЩ. Включените в списъка са обект на американски визови ограничения - това заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от Reuters.

Защо?

Причината за американското решение е приетият от Грузия закон за чуждестранните агенти. Според Вашингтон това е пример за ерозия на демокрацията: Грузия: Проруският закон за "чуждестранните агенти" официално влезе в сила

Още преди Милър да говори пред медиите, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви визови санкции срещу грузински граждани. Според него санкциите ще засегнат онези, които "са отговорни за подкопаването на демокрацията в Грузия, включително във връзка със закона за чуждестранно влияние, наложен от "Грузинската мечта".

От Тбилиси отговориха моментално, че това е "още една грешка" на САЩ. "Не е първа грешка, трябва да очакваме още", коментира грузинският вицепремиер Теа Цулукиани пред контролираната изцяло от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС.

Още: С нов закон: Грузинският Путин се подсигури срещу западни санкции

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес