Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилия, предложила план за мир в полза на Путин: Не заемаме страна

17 септември 2024, 17:48 часа • 1286 прочитания

Бразилия "не може да се намесва" във войната в Украйна, а тези, които искат да водят диалог с бразилското правителство, е трябвало да го направят преди инвазията. Това заяви на 16 септември президентът на южноамериканската страна Луис Инасио Лула да Силва.

Така Лула отвърна на украинския президент Володимир Зеленски, който разкритикува съвместния план за мир на Бразилия и Китай, наричайки го "разрушителен". "Вие или подкрепяте войната, или не я подкрепяте. Ако не я подкрепяте, тогава ни помогнете да спрем Русия", заяви лидерът на защитаващата се от Владимир Путин страна: Китай продължава да промотира мирния си план. Зеленски избухна, че е договорен с Кремъл (ВИДЕО).

Бразилия се позиционира като неутрална във войната, отказвайки да се присъедини към санкциите или да предостави военна помощ, като същевременно предлага мирна инициатива в сътрудничество с Пекин. В проекта им никъде не се споменава изтегляне на руските сили от незаконно окупираните украински земи. Вместо това се говори за неразширяване на бойното поле, диалог с равнопоставено участие, деескалация, размяна на военнопленници. Призовава се да не се използват ядрени оръжия и да не се застрашават атомни електроцентрали, а освен това светът да не се разделя на "изолирани политически или икономически групи".

Припомняме, че Бразилия и Китай са част от БРИКС - групата с влияние в международната икономика, в която членува и Русия.

Още: Планът за мир на Китай и Бразилия: Битката между Зеленски и Путин е за Глобалния юг

Снимка: Лула да Силва, Getty Images/Guliver

Лула отговори на Зеленски, без да го споменава

Лула произнесе реч по време на церемония по дипломиране на дипломати в института „Рио Бранко“. Без да споменава изрично изявлението на Зеленски, заяви, че "тези, които искат да говорят с нас сега, можеха да го направят преди началото на войната".

"Бразилия никога не е била толкова важна в света, колкото сега. Не само заради селскостопанския бизнес, не само заради желязната руда, не само заради соята или месото. Това е така, защото Бразилия е ненадмината страна, когато става въпрос за енергия“, каза Лула да Силва, цитиран от Metropoles.

"Ето защо е важно Бразилия да не участва във войната между Украйна и Русия, ето защо е важно Бразилия да каже, че искаме мир, не искаме война", добави той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес