Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилия не дава убежище на Сноудън

18 декември 2013, 08:33 часа • 29836 прочитания

Бразилия не смята да предоставя убежище на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, който беше в основата на обвиненията в шпионаж срещу редица страни от САЩ, а в момента пребивава в Русия. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници в страната.

Сноудън предложи на бразилските власти съдействие в рамките на разследването за електронен шпионаж от страна на САЩ в тази страна, срещу предоставяне на политическо убежище. Той направи това в отворено писмо, адресирано до народа и властите на страната.

В момента бивщият сътрудник на АНС живее в Русия, която му даде временно убежище за една година.

Според агенцията, бразилското правителство не е получило официално искане от страна на Сноудън. Неназован източник от Министерството на външните работи посочва, че без формално искане не може да му бъде предоставено политическо убежище.

Според данните за работата на АНС, оповестени от Сноудън, службите на САЩ са подслушвали президента на Бразилия Дилма Русеф. Това доведе до охлаждане в отношенията между двете страни. След направените разкритията Дилма Русеф остро осъди шпионажа от страна на САЩ пред Общото събрание на ООН и отмени държавна визита във Вашингтон, планирана за октомври.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес