Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов във Вашингтон: Вие тука си се карайте, при нас има място и за републиканци, и за демократи

25 ноември 2019, 19:00 часа • 15996 прочитания

"В нашата партия Америка (ГЕРБ – бел.ред.) я приемаме като едно цяло. Демокрацията изисква и затова политическите партии идват на власт, отиват си. През първите осем години като премиер работихме добре с вашата партия (Демократическата), която управляваше.

Тогава пак бях в Белия дом при президента (от Демократическата партия Барак) Обама. Хилари Клинтън (държавната секретарка) беше в София, г-н (Джон) Кери (държавен секретар) беше в София. Така че сте ни еднакво близки демократите и републиканците. Вие тука си се карайте. У нас има място и за едните, и за другите".

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Националния демократичен институт във Вашингтон, където бе посрещнат от вицепрезидентката му Шари Браян.

Борисов не изневери и във Вашингтон на практиката си да предава важните си изяви на живо във Фейсбук.

В 21 часа българско време /2 часа местно/ е планирано Бойко Борисов да пристигне в Белия дом, където ще има разговори на четири очи с президента Тръмп в Овалния кабинет.

Посещението му започна от мемориала на Незнайния воин в националния гробищен парк Арлингтън, където той поднесе венец.

Борисов бе посрещнат с 21 топовни салюта. В тържествената част на събитието участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили, уточняват от правителствената пресслужба.

"Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът“, каза Борисов.

Сред акцентите ще бъдат доставки на американски втечнен газ, проектите за газовия хъб Балкан, Балкански поток и интерконекора с Гърция.

Премиерът ще потвърди и ангажиментите на страната ни за повишаване на бюджета за отбрана до 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Очаква се да бъде обсъдена и сделката за изтребителите F-16.

След това ще се проведе и разширена среща на двете официални делегации.

В рамките на визитата Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата. Участие в нея се оаква да вземат висши ръководители на компаниите AT&T, която е компанията майка на собственика на бТВ, AES, която у нас има въглищна и вятърна централа, Citibank, IBM, General Electric, която участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за дострояването на АЕЦ "Белене", Google, Facebook, Merck, MetLife, Motorola Solutions, UPS и др.

В ръководената от Бойко Борисов официална делегация влизат вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

В качеството си на министър-председател Бойко Борисов три пъти е бил на посещение в САЩ. Два пъти за участие в сесии на Общото събрание на ООН - от 18 до 24 септември 2010 г. за участие в 65-ата сесия на Общото събрание на ООН и от 23 до 29 септември 2018 г. за участие в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес