Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боливия няма да хвърля армията срещу протестите

09 ноември 2019, 10:39 часа • 2251 прочитания

Боливийските власти няма да изкарат войската на улиците за справяне с протестите, съобщи агенция ABI, която се позова на военния министър Хавиер Савалета, предаде БГНЕС.

„Президентът Ево Моралес и нашето правителство разпореди на въоръжените сили при никакви обстоятелства да не провеждат операции в нито един град”, каза той.

Министърът изрази също съжаление, че в редица подразделения на полицията се изразява безпокойство от случващото се в страната.

Редица местни медии съобщиха, че полицията в трите големи града на страната Санта Крус, Сукре и Кочабамба са се присъединили към протестите в страната, а Ево Моралес е свикал извънредно заседание.

В същото време командването на боливийската полиция заяви, че няма бунт в нейните редици.

Протестите в Боливия избухнаха след преброяване на гласовете от президентските изори на 20 октомври и продължават до днес.

Според Висшия изборен съд победа още на първия тур е спечелил действащият държавен глава Ево Моралес. Неговият главен съперник Карлос Меса не признава резултатите от преброяването. Моралес окачестви масовите протести в страната като опит за държавен преврат, който е предприет от десните сили, недоволни от преизбирането му.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес