Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен защити Байдън след фиаското на дебата с Тръмп

01 юли 2024, 23:27 часа
Реклама

„Политиката на президента Джо Байдън през последните години повиши доверието в американското лидерство в света“. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който коментира дебата между Байдън и републиканския му опонент Доналд Тръмп.

Още: NYT: Паника - демократите искат да сменят Байдън като кандидат за президент

Блинкен каза, че хората по света гледат какво е направил Байдън от встъпването си в длъжност, а не само по време на дебата, и че оценяват неговата политика. "Те видяха президент, който реинвестира Америка, реинвестира Америка в света, реинвестира в тези съюзи, в тези партньорства по начин, който те търсят и искат", подчерта топ дипломатът.

Още: The Guardian за Джо Байдън: Демократите трябва да поемат контрол преди да е станало твърде късно

Много американци изразиха недоволство от двамата кандидати след 90-минутния дебат по Си Ен Ен. Байдън се препъваше в някои отговори и се отдръпваше по време на други. Републиканецът Тръмп повтори редица скандални твърдения, които многократно са били доказани като неверни, включително твърденията, че всъщност е спечелил изборите през 2020 г., но Байдън не ги опроверга.

Още: BBC: Семейството на Байдън го натиска да остане в надпреварата за Белия дом

"Ако се вгледате в проучванията по целия свят, ще видите отново и отново, че доверието в американското лидерство се е повишило драстично през последните 3 години и половина", каза Блинкен. 

"Това е резултат от политиките, които провеждаме, и от нашата ангажираност. И те виждат, че президентът Байдън е поел водеща роля във всички тези различни области и по начини, които обединяват хората и ги фокусират по един и същи начин върху предизвикателствата, които стоят пред нас и които са общи за толкова много други държави", добави американският топ дипломат.

Още: Байдън с контраатака: Не дебатирам толкова добре, но умея да казвам истината!

Поддръжниците на Байдън се надяваха, че дебатът ще разсее притесненията, че той е твърде стар за още един мандат, но вместо това той засили опасенията. Някои демократи призоваха Байдън да се откаже от надпреварата, предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес