Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: Територията на Украйна е неделима

24 август 2023, 03:04 часа • 6655 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази непоколебимата си подкрепа за Украйна в навечерието на Деня на независимостта ѝ, като похвали президента Зеленски за свикването на третата среща на върха на Платформата за Крим, 18 месеца след нахлуването на Русия.

Припомняйки мъчителните последици от инвазията, Блинкен похвали невероятната решителност на Украйна. Той проследи агресията на Русия от 2014 г. с анексирането на Крим и последвалата милитаризация на полуострова, съобщава "Укринформ".

Още: Блинкен моли Конгреса на САЩ за още десетки милиарди за Украйна

Блинкен не спести думи за репресивните действия на Кремъл в Крим: "Журналисти, активисти и религиозни дейци са изчезнали; съседите са настроени един срещу друг. Децата се радикализират в така наречените "летни лагери"." Освен това хватката на Москва остава твърда, принуждавайки младежите и възрастните хора в Крим да се бият срещу родината си.

Посланието му е кристално ясно: "Крим е Украйна". Отхвърляйки анексирането от страна на Русия, той подчерта ангажимента на международната общност да помогне на Украйна чрез инициативи като Платформата за Крим, предава БГНЕС.

Още: Антъни Блинкен: Решението на Русия за зърнената сделка е неприемливо

Подчертавайки по-широките последици, Блинкен заяви, че САЩ и международната общност ще обърнат внимание на руските злоупотреби в Крим, показвайки рисковете за сигурността и икономическите последици от тяхната инвазия. Той призова за незабавното освобождаване на политическите затворници като Нариман Джелял, хвърлен в затвора заради участието си в откриването на Кримската платформа.

Завършвайки обръщението си, Блинкен цитира конституцията на Украйна в навечерието на Деня на нейната независимост: "Територията на Украйна е неделима и неприкосновена", което означава глобално единство по въпроса.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес