Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън ще пътува до Германия и Ангола през октомври

25 септември 2024, 00:07 часа • 496 прочитания

Джо Байдън ще пътува до Ангола следващия месец при първото си и вероятно единствено посещение в Африка като президент, като ще спре и в Германия, докато укрепва съюзите на САЩ в последните месеци от мандата си. Преди това Байдън беше обещал да посети Африка през 2023 г., заради конкуренцията между Вашингтон и Пекин за влияние на континента, но така и не успя да го направи.

Пътуването от 10 до 15 октомври ще отведе Байдън извън страната в разгара на предизборната кампания в САЩ между неговия наследник от Демократическата партия Камала Харис и републиканеца Доналд Тръмп. Байдън ще посети първо Германия, за да „засили още повече тясната връзка, която Съединените щати и Германия споделят като съюзници и приятели“, се казва в изявление на прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирано от БГНЕС.

Още: Байдън пред ООН: Путин се провали във войната срещу Украйна

Американският президент ще благодари на ключовия съюзник в НАТО Германия за „подкрепата на защитата на Украйна срещу руската агресия“ и за това, че от десетилетия приема американски войски, каза тя. След това Байдън ще пътува до Луанда в богатата на петрол Ангола от 13 до 15 октомври, за да се срещне с президента Жоао Луренко.

Двамата ще обсъдят въпроси, включващи икономическо партньорство, трансафриканска железопътна мрежа, климат и сигурност, съобщи Белият дом. „Посещението на президента в Луанда отбелязва развитието на отношенията между САЩ и Ангола“ и „подчертава постоянния ангажимент на Съединените щати към африканските партньори“, заяви Жан-Пиер.

Още: "Подлага на изпитание": Байдън отново с предупреждение и критики към Китай

Пътуването на Байдън се случва в момент, когато светът следи евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом след първия му мандат, в който републиканецът постави под въпрос много американски съюзи. Тръмп беше особено строг към Германия, докато беше на поста, като нареди изтеглянето на хиляди американски войници, разположени там, и обвини Берлин, че не успява да си плати за военните разходи. Администрацията на Байдън отмени съкращенията, тъй като смята Германия за опора на НАТО в защитата на Източна Европа, особено след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

В понеделник високопоставен служител на Белия дом беше заявил, че Байдън ще пътува в чужбина, тъй като се стреми да надгради политическото си наследство през последните четири месеца в Овалния кабинет. „Президентът ще пътува в международен план, тъй като продължава да укрепва нашите съюзи и партньорства на световната сцена, което беше основен приоритет за него като президент, след като възстанови американското лидерство на световната сцена“, заяви директорът по комуникациите Бен ЛаБолт в бележка до персонала на 24 септември.

Още: След нападенията над Тръмп: Kандидат-президентите ще са със същата охрана, като президента

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес