Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън: САЩ са готови за ядрени преговори с Русия, Китай и Северна Корея

14 октомври 2024, 11:40 часа • 603 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви готовността на САЩ да преговарят с Русия, Китай и Северна Корея за намаляване на ядрената заплаха. Той направи изявлението, докато поздравяваше лауреатите на Нобеловата награда за мир.

Преговори "без предварителни условия"

Байдън подчерта, че Съединените щати са готови за такива преговори „без предварителни условия“. Също така отбеляза, че няма да има никаква полза за трите страни или за света от блокирането на „напредъка в намаляването на ядрените арсенали“.

Още: НАТО започва мащабни учения за ядрено възпиране (ВИДЕО)

Президентът на САЩ добави, че намаляването на ядрената заплаха „е важно не въпреки опасностите в днешния свят, а заради тях“. Байдън заяви, че тези ядрени рискове подкопават нормите и споразуменията, за чието прилагане държавите са работили заедно. Те също така противоречат на жизненоважната работа на днешните нобелови лауреати.

Припомняме, че Нобеловата награда за мир за 2024 г. отива при японската организация "Нихон Хиданкио" за нейните усилия за свят без ядрени оръжия. Организацията се състои от оцелели от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война. В атаките на САЩ срещу Япония загиват около 120 000 души, а хиляди други умират по-късно от изгаряния и радиационни заболявания.

Още: Северна Корея готова да използва ядрено оръжие, ако бъде нападната

Снимка: iStock

Байдън каза, че миналата година е разговарял с човек в Япония, който е оцелял след атомната бомбардировка на Хирошима през август 1945 г. Този човек му е напомнил, че „трябва да продължим да се стремим към деня, в който най-накрая и завинаги ще можем да избавим света от ядрените оръжия“, според изявлението на Белия дом.

Още: Новата ядрена заплаха на Путин: Първи коментар от ЕС

Кой колко ядрени оръжия има?

Според Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN) - международна неправителствена организация със седалище в Женева - в света има 12 512 ядрени бойни глави. Около 90% от тях са на две страни - Русия (5889) и САЩ (5224). Китай е на трето място с 410.

Общо 9 държави са ядрени - останалите шест са Франция, Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея. Шест други държат ядрени оръжия - Италия, Турция, Белгия, Нидерландия и Германия (на САЩ) и Беларус (на Русия).

Притесненията са, че Иран има потенциала да завърши ядрената си програма: Иран е скъсил срока, в който може да направи ядрено оръжие: Оценка и примери.

Наскоро кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ и бивш държавен глава Доналд Тръмп заяви, че бил близо до ядрена сделка с Москва и Пекин: Тръмп твърди, че почти убедил Русия и Китай да се откажат от ядрените си оръжия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес