Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън призна - не е трябвало да казва "време е да поставим Тръмп на прицел" (ВИДЕО)

16 юли 2024, 10:21 часа • 1107 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е било грешка да каже "време е да поставим Тръмп на прицел" дни преди опита за покушение на републиканския му съперник в Пенсилвания.

В първо интервю след инцидента Байдън заяви пред NBC, че кампанията му е била длъжна ясно да съобщи за заплахата от втори мандат на Доналд Тръмп, като добави, че не неговите думи са тези, които трябва да бъдат смекчени. Джо Байдън има предвид, че демократите трябва да се съсредоточат повече върху Тръмп, неговата политика и неверните изявления, които той направи по време на президентския дебат в края на миналия месец.

Още: Близката среща със смъртта може да промени Доналд Тръмп

Обвиненията срещу Байдън за стрелбата по Тръмп

След стрелбата в събота президентът многократно призова американците да "намалят температурата" на политическата реторика. При нападението беше убит един човек от тълпата, а други двама бяха тежко ранени. Нападателят - 20-годишният Томас Матю Крукс - бе ликвидиран на място.

Снимка: Getty Images

Десетки републиканци обвиниха Байдън и други демократи в подстрекаване на покушението срещу Тръмп. Мнозина от тях цитираха именно коментара на президента за поставянето на Тръмп "на прицел".

Джей Ди Ванс, който в понеделник беше обявен за кандидат за вицепрезидент на Тръмп, заяви след стрелбата, че реториката на демократите по адрес на републиканския кандидат "е довела директно до опита за убийство на президента Тръмп".

Още: От ожесточен критик до пръв съюзник на Тръмп: Кой е Джей Ди Ванс?

Според Politico Байдън е казал в частен разговор със спонсори: "Имам една единствена задача и тя е да победя Доналд Тръмп. Абсолютно съм сигурен, че съм най-добрият човек, който може да направи това. И така, приключихме да говорим за дебата. Време е да поставим Тръмп на прицел".

Още: 50 Cent възпя Доналд Тръмп и издигна негов колаж (ВИДЕО)

Отговорът на Джо Байдън

На въпрос на NBC Байдън отвърна, че подстрекателската реторика не е дошла от него. "Не съм участвал в тази реторика. Сега моят опонент се занимава с тази реторика", каза демократът, цитиран от BBC.

"Как да говориш за заплахата за демокрацията, която е реална, когато един президент говори неща като него? Дали просто не казваш нищо, защото това може да подбуди някого? Аз не съм човекът, който каза, че искам да бъда диктатор в първия ден, не съм човекът, който отказа да приеме резултатите от изборите", посочи Джо Байдън.

Още: Планът на Тръмп за Путин: Кремъл се радва, а трябва ли?

"Стар съм"

Байдън даде да се разбере, че няма да се оттегли от президентската надпревара - въпреки призивите на членове на собствената му партия след слабото му представяне на дебата.

"Аз съм стар", каза той, но отбеляза, че е само с три години по-възрастен от Тръмп. Заяви, че умствената му острота е наред, и изброи постиженията си като президент.

"Разбирам защо хората казват: "Боже, той е на 81 години. Уау. Какъв ще бъде той, когато стане на 83, 84 години?". Това е легитимен въпрос, който трябва да се зададе", каза Байдън. Той заяви, че вярва на избирателите, които в огромната си част го подкрепиха на първичните избори на демократите.

Още: Официално: Републиканската партия номинира Тръмп за изборите през ноември (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес