Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън пред ООН: Путин се провали във войната срещу Украйна

24 септември 2024, 19:19 часа • 923 прочитания

Руският президент Владимир Путин се провали в започнатото от самия него нашествие срещу Украйна, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в последната си реч пред Общото събрание на ООН, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Добрата новина е, че войната на Путин не постигна основната си цел. Той имаше намерение да унищожи Украйна, но Украйна е все още свободна. Той имаше намерението да отслаби НАТО, но НАТО е по-голяма, по-силна и по-единна от всякога", заяви американският президент, произнасяйки последната си реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Той призова световната общност да продължи да подкрепя Украйна до победата на Киев, пише БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски беше в залата по време на изказването на Байдън.

Още: Ще използва ли Украйна ракети с голям обсег?: Решението на Байдън и Стармър

Изявата му пред ООН е една от последните му възможности като президент да изтъкне необходимостта от запазване на стабилната подкрепа за Украйна.

Байдън използва обръщението си, за да говори и за необходимостта от прекратяване на конфликта в Близкия изток и на 17-месечната гражданска война в Судан.

„Виждал съм забележителен размах на историята. Знам, че мнозина гледат на днешния свят, виждат трудности и реагират с отчаяние, но аз не го правя. По-силни сме, отколкото си мислим, когато светът действа заедно", посочи президентът на САЩ.

Пентагонът обяви, че изпраща малък брой допълнителни войски към Близкия изток като подкрепления за близо 40-те хиляди американски войници в региона. Междувременно Белият дом казва, че Израел и „Хизбула“ все още имат време да деескалират напрежението.

Още: Байдън потвърди: Тялото на израелско-американския заложник е сред откритите в Газа

Американският президент призова двете враждуващи страни да постигнат прекратяване на огъня и сделка за освобождаване на заложниците. Байдън каза, че е време да се „сложи край на тази война“.

Байдън заяви относно Судан, където бруталната гражданска война доведе до хуманитарна катастрофа, че „светът трябва да спре да въоръжава генералите“ и да им каже „да спрат да разкъсват тази страна“.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес