Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън окачестви Си Цзинпин като диктатор

21 юни 2023, 06:02 часа • 2165 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън използва думата "диктатор" по адрес на китайския си колега Си Цзинпин, предаде Франс прес. Това стана по време на прием в Калифорния с участието на дарители на Демократическата партия и в присъствието на журналисти.

Говорейки за неотдавнашния епизод, в който САЩ свалиха китайски балон, който според тях е бил ползван за шпиониране на американската територия, Байдън каза, че китайският президент "не е знаел, че балонът се е намирал там". След което добави: "Много е смущаващо за диктаторите, когато не знаят какво се е случило".

Не за пръв път Байдън прави такова гръмко изявление по време на приеми за набиране на средства - събития с ограничен брой присъстващи, на които няма микрофони и фотоапарати. На подобна проява през октомври 2022 г. той заговори за опасност от ядрен "апокалипсис", който по думите му може да бъде предизвикан от Русия.

По отношение на неотдавнашната визита на Антъни Блинкън в Китай, американският президент каза, че ръководителят на американската дипломация е свършил "добра работа", но обясни, че ще е необходимо време за подобряване на двустранните отношения, пише БТА.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес