Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън към Зеленски: За мен е чест да сме до вас, обединени в защита срещу бруталната война на Путин (ВИДЕО)

21 декември 2022, 22:42 часа • 3970 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 300-те дни война на Русия в Украйна. Той направи това в компанията на украинския президент Володимир Зеленски, когото посрещна в Белия дом днес.

„Г-н президент, радвам се, че сте отново тук“, каза Байдън на Зеленски. „За мен е чест да бъдем до вас обединени в защита срещу това, което е брутална, брутална война, водена от Путин“, каза Байдън.

„Трудно е да се повярва, че 300 дни минаха откакто Путин започна брутално нападение срещу правото на украинците да съществуват като нация и откакто атакува един невинен народ без причина“, добави Байдън, отбелязвайки ескалиращите руски атаки срещу енергийната и гражданската инфраструктура. Американският президент бе категоричен, че Путин опитва да използва зимата като оръжие. Той увери своя гост, че американците, заедно с европейските съюзници, подкрепят Украйна.

От своя страна Володимир Зеленски връчи на президента на САЩ Джо Байдън украински кръст за военни заслуги. Той благодари на Байдън и Конгреса на САЩ за тяхната подкрепа и изрази признателност и към американския народ. „Благодаря ви много, г-н президент. Разбира се, благодаря на подкрепата и от двете ваши водещи партии, благодаря на Конгреса и благодаря на нашите обикновени хора към вашите обикновени хора, американците. Наистина ценя високо всичко това“, каза той.

След това Зеленски връчи на Байдън награда за герой, която според него му е била предадена от капитан от украинската армия, воюващ в района край Бахмут. „Един човек, който е наистина, наистина герой, истински капитан, ме помоли да предам наградата му на президента Байдън“, каза Зеленски. „Той е много смел и му каза – дайте тази награда на един много смел президент, затова аз искам да ви я дам, това е кръст за военни заслуги“, каза Зеленски.

Байдън благодари, като отговори, че в замяна ще изпрати на украинския капитан американска командна монета. „Не я заслужавам, но високо я оценявам, благодаря“, каза Байдън. „Тук имаме подобна традиция. Моят син, който се би в Ирак, те имат това, което наричат ​​командна монета. Виждали ли сте тези монети, които получаваме на бойното поле? Ще се погрижа този герой да получи такава. Благодаря ви", каза той.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом за двустранна среща в сряда, обещавайки, че Съединените щати ще „продължат да укрепват способността на Украйна да се защитава – особено противовъздушната отбрана“. 

Байдън увери Зеленски, че американците от двете политически партии стоят с украинците и заедно със съюзниците си в Европа, Япония и други места по света ще предоставят финансовата и хуманитарна помощ, от която се нуждае Украйна“, включително наскоро обявена доставка на ПВО Patriot ракетни системи.

„Всичко е да гледаш някого в очите. И го казвам искрено. Не мисля, че има някакъв, какъвто и да е заместител на това да седнеш очи в очи с приятел или враг и да ги гледаш в очите. И точно това се случи в този момент“, каза Байдън в отговор на въпрос на Фил Матингли от CNN по време на съвместна пресконференция със Зеленски. 

Байдън изрази увереност, че срещата в сряда е изпратила критично послание към руския президент Владимир Путин, който според него се е „провалил“. „Беше много важно за него Путин и всички останали да видят, че президентът Зеленски и аз сме обединени, две държави заедно, за да сме сигурни, че той няма да успее“, каза Байдън.

"Зеленски в самата си душа е този, за когото се представя. Ясно е кой е той. Той е готов да даде живота си за страната си - и всички хора, които дойдоха с него днес. И така, мисля, че е важно за него да знае, че ще направим всичко по силите си, всичко по силите си, за да видим, че той успява", каза още американският президент. Байдън каза, че той и Зеленски „изобщо“ не са обсъждали потенциалните ескалационни ефекти от изпращането на нови ракетни системи Patriot в Украйна. „Това не е ескалиращо, а отбранително... Бихме искали да не го използват – просто спрете атаките“, обърна се той към Русия. 

По-рано в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви допълнителни 1,85 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна, включително първото предаване на системата за противоракетна отбрана Patriot.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес