Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралия ще строи най-големия соларен център в света

21 август 2024, 06:36 часа • 1032 прочитания

Австралия одобри плана за изграждане на огромен соларен и акумулаторен парк в отдалечения си север - проект, който нарече „най-големия соларен център в света“, като част от енергията ще бъде изнасяна за Сингапур.

Какво се знае за проекта?

Министърът на околната среда Таня Плиберсек заяви, че огромната слънчева ферма ще генерира достатъчно енергия за електрозахранване на 3 млн. домове и ще включва панели, батерии и евентуално кабел, свързващ Австралия със Сингапур.

ОЩЕ: Австралия повишава нивото на заплаха от тероризъм

„Това ще бъде най-големият соларен парк в света и ще превърне Австралия в световен лидер в областта на зелената енергия“, каза Плиберсек.

Проектът с площ 12 000 хектара, известен като SunCable, се намира в наситената със слънце Северна територия на Австралия и е подкрепен от технологичния милиардер и екоактивист Майк Канън-Брукс.

Той ще осигури четири гигавата енергия на час за битови нужди, а още два гигавата ще бъдат изпратени до Сингапур.

ОЩЕ: Заработи най-големият соларен парк в света

Понастоящем Австралия е един от водещите износители на въглища и газ в света, но също така е опустошена от последиците от изменението на климата - от силните горещини до наводненията и пожарите.

През 2022 г. възобновяемите енергийни източници са представлявали 32% от общото производство на електроенергия в Австралия - в сравнение с въглищата, чийто дял е бил 47%, според последните данни на правителството, пише БГНЕС.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес