Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аржентински подарък за Украйна: Френски изтребители

12 юни 2024, 13:46 часа • 21990 прочитания

Аржентина възнамерява да даде на Украйна 5 френски щурмови изтребителя Dassault-Breguet Super Étendard. За целта обаче аржентинският президент Хавиер Милей ще трябва да проведе разговори с Франция, САЩ и НАТО, като на първо място те трябва да убедят Великобритания да вдигне ключово ембарго за това военно оборудване. Ембаргото е заради войната за Фолклендските острови от 1982 година.

Въпросните изтребители не се ползват от Аржентина точно заради британското ембарго, пише Infobae. А Аржентина вече е провела разговори с френския външен министър Стефан Сежурне и с главния съветник по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Тепърва предстоят още разговори, защото аржентинският министър на отбраната Люис Петри започва обиколка в Европа - очаква се по време на нея и по този въпрос да има напредък. Петри ще вземе участие в срещата за мир в Украйна, която ще се проведе в Швейцария в края на тази седмица (15-16 юни).

Още: Столтенберг: Разбрахме се с Орбан, Унгария няма да блокира помощта за Киев

Изтребителите

Самолетите, които са в Аржентина, не са оборудвани с пиротехнически заряди за катапултите, които пилотите ползват в случай на крайна нужда - британското ембарго касае това. Точно затова изтребителите само събират прах в Аржентина - сега Буенос Айрес е готов да ги даде на Украйна в замяна на друга военна техника, включително дронове или плавателни съдове. Планът е размяната да стане с Франция и така Аржентина "да си измие ръцете", като не предава пряко на Украйна военна техника и не се ангажира във войната - поне на хартия.

Dassault-Breguet Super Étendard е френски щурмови изтребител, проектиран от Dassault-Breguet за служба във френския флот. Самолетът е усъвършенствана разработка на Étendard IVM. Super Étendard излита за първи път през октомври 1974 г. и влиза на въоръжение във френската армия през юни 1978 г. Изтребителят не е на въоръжение във Франция от 2016 година насам.

Руски дрон порази украински изтребител насред база в родния град на Зеленски (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес