Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американските военни напускат Нигер

08 юли 2024, 06:15 часа • 2265 прочитания

Американските войски са приключили изтеглянето си от базата в нигерската столица Ниамей, предаде БГНЕС. Военните на САЩ напълно ще напуснат Агадез в северната част на страната преди крайния срок 15 септември, определен от военните управници на страната. 

Военните лидери на Нигер прекратиха споразумението за военно сътрудничество с Вашингтон през март, след като завзеха властта с преврат през юли 2023 г.

Още: Ще има ли уран в ЕС: Нигер отне разрешителното на голяма френска компания

Мир

САЩ имаха около 650 войници в Нигер като част от антиджихадистките мисии в няколко държави от Сахел в Западна Африка, включително голяма база за безпилотни самолети край Агадес.

"Министерството на отбраната на Нигер и Министерството на отбраната на САЩ съобщават, че изтеглянето на американските сили и оборудване от база 101 в Ниамей вече е приключило", се казва в изявление на двете страни.

Американското присъствие наброяваше около 950 военнослужещи, а 766 войници са напуснали Нигерия, след като военните наредиха заминаването им, научи АФП на церемония в базата, на която присъстваха началникът на щаба на нигерската армия Маман Сани Киау и американският генерал Кенет Екман.

"Сега американските сили ще се съсредоточат върху напускането на авиобаза 201 в Агадес", се казва в изявлението, като се настоява, че изтеглянето ще приключи до 15 септември, както е планирано.

Нигер вече нареди изтеглянето на войските от Франция, бивша колониална сила и традиционен съюзник в областта на сигурността, и засили връзките си с Русия, която предостави инструктори и оборудване.

Още: САЩ изтегля военните си от Нигер

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес