Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 млрд. долара от САЩ за оръжия за Украйна може да бъдат изгубени

13 септември 2024, 13:55 часа • 3669 прочитания

Финансиране от САЩ за Украйна в размер на близо 6 млрд. долара ще изтече в края на септември, освен ако Конгресът не удължи правомощията на Пентагона да изпраща оръжия от запасите си на Киев.

Администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса да включи това финансиране във всяка приета резолюция, преди фискалната година да приключи на 30 септември.

Още: Украински пилоти пристигнаха в Румъния за обучение на F-16

"План Б"

Ако законодателният орган не предприеме действия, Министерството на отбраната на САЩ проучва алтернативи, но президентските правомощия за изтегляне на средства в размер на 5,8 млрд. долара ще изтекат. Сто милиона долара по същото перо ще останат налични.

Други 4 млрд. долара дългосрочно финансиране чрез Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна остават на разположение до 2025 г., пише Associated Press.

Още: Украйна пак изненада в Курск, руска военна техника намери "смъртта си" край Курахово (ОБЗОР - ВИДЕО)

Снимка: Getty Images/Guliver

Генерал Чарлз Браун - председател на Обединения комитет на началник-щабовете - заяви в четвъртък, че когато финансовият контрольор на Министерството на отбраната предостави варианти на висшите ръководители на отбраната и военните служби, те ще разгледат начините, по които могат да се възползват от финансирането по двата начина. Той заяви, че това може да бъде важно за Украйна, която се подготвя за зимната борба срещу руската окупация.

Още: Решението на САЩ за дълбоки удари в Русия ще се забави още - Bloomberg посочи защо

"Една от областите, в които бихме могли да работим с тях, са възможностите за противовъздушна отбрана и способността да защитават критичната си инфраструктура", каза Браун пред репортери, пътуващи с него за срещи в Европа. "За Украйна е много важно как да защити националната си инфраструктура, но също така да подготви защитата си за зимата, за да може да забави всякакъв вид руско настъпление през зимните месеци".

Още: Пентагонът: Контраатаката на Русия в Курска област е незначителна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес