Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ситуация като с Ковид: СЗО се готви да обяви извънредно положение заради Конго

05 август 2024, 06:11 часа • 3468 прочитания

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че обмисля свикването на експертен комитет, който да даде съвет дали разрастващата се епидемия от едра шарка в Африка трябва да бъде обявена за международна извънредна ситуация.

От септември миналата година насам броят на случаите в Демократична република Конго рязко нарасна поради щам на вируса, който наскоро беше открит и в близките африкански държави.

Гебрейесус заяви, че здравната агенция на ООН, африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията, местните правителства и партньорите засилват реакцията си срещу епидемията. "Но са необходими повече средства и подкрепа за цялостна реакция. Обмислям да свикам извънреден комитет по Международните здравни правила, който да ме посъветва дали епидемията от морбили трябва да бъде обявена за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение (PHEIC)", заяви Тедрос в социалната медийна платформа X.

Още: Какви са симптомите на маймунската шарка? Говори проф. Ива Христова

PHEIC е най-високата степен на тревога, която СЗО може да обяви. Тедрос, в качеството си на генерален директор на СЗО, може да обяви такава извънредна ситуация по съвет на комитет от експерти в областта.

В изявление пред списание Science Тедрос добавя: "Този вирус може и трябва да бъде овладян със засилени мерки в областта на общественото здраве, включително наблюдение, ангажиране на общността, лечение и целенасочено прилагане на ваксини за тези, които са изложени на по-висок риск от заразяване".

Маймунска шарка

маймунска шарка, едра шарка

СНИМКА: Getty Images

Известна като маймунска едра шарка, тя е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който се предава на хората от заразени животни и може да се предаде от човек на човек при близък физически контакт. За първи път е открита при хора през 1970 г. в Демократична република Конго.

Заболяването причинява треска, мускулни болки и големи циреи по кожата.

Съществуват два подтипа на вируса: по-вирулентният и по-смъртоносен Clade I, ендемичен в басейна на река Конго в Централна Африка, и Clade II, ендемичен в Западна Африка.

През май 2022 г. инфекциите с едра шарка рязко нарастват в световен мащаб, като засягат предимно хомосексуални и бисексуални мъже, което се дължи на подвида Clade IIb. Епидемията накара СЗО да обяви PHEIC, която продължи от юли 2022 г. до май 2023 г. Това огнище вече до голяма степен е затихнало.

От септември 2023 г. насам в ДР Конго рязко се разраства друг щам на едрата шарка - подвида Clade Ib. На 11 юли Тедрос заяви, че тази година в ДРК са регистрирани над 11 000 случая и 445 смъртни случая, като най-засегнати са децата.

Още: Маймунската шарка ще се нарича "mpox"

Африканският съюз заяви тази седмица, че "спешно е одобрил 10,4 млн. долара от средствата на Covid в подкрепа на усилията на Африканския център за контрол на заболяванията за продължаване на борбата с епидемията от морбили на целия континент". Това трябва да помогне за подобряване на мониторинга, лабораторните изследвания, събирането на данни на регионално и национално равнище, управлението на случаите и инфекциите, както и достъпа до ваксини, добавиха от Съюза.

В края на юли Бурунди съобщи за три случая, а Кения регистрира един случай. След това в събота Уганда обяви, че са открити първите два случая, като има данни, че заразяването е станало в съседна ДРК.

Ръководителят на СЗО може да обяви PHEIC, което води до спешни реакции съгласно регламентите. От 2009 г. насам PHEIC е обявявана само седем пъти: за свински грип H1N1, полиовирус, ебола, вирус зика, отново ебола, Ковид-19 и морска треска.

Още: Маймунската шарка може да причини мозъчно възпаление и гърчове

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес