Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Под прикритие: Орбан и Путин играят заедно в Африка?

20 септември 2024, 16:00 часа • 1133 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан повтори намерението си да изпълни отложените планове за изпращане на 200 военнослужещи в Чад, за да помогнат за спирането на миграцията и да подобрят усилията за борба с тероризма.

Орбан потвърди плановете след среща с президента на Чад Махамат Деби в Будапеща от 7 до 9 септември. Унгарският министър на отбраната първоначално обяви през ноември 2023 г. планове за изпращане на войници през пролетта на настоящата година, които да помогнат на чадските сили да спрат миграцията, да подобрят усилията за борба с тероризма и да подпомогнат изпълнението на програми за хуманитарна и икономическа помощ. Унгария също така откри хуманитарен център и дипломатическа мисия в чадската столица Нджамена и подписа споразумения за селско стопанство и образование с Чад през последната година.

Още: Анализ: Бивш съюзник на Орбан застрашава властта му, а Путин няма да помага вечно

Синът на Орбан с дейно участие: каква е истинската цел на Унгария?

Мисията се сблъсква със закъснения поради вътрешни предизвикателства и отпор в Чад и Унгария. Френски медии съобщиха през март, че мисията се е забавила поради проблеми с набирането на персонал. Няколко от близките съветници на Деби се противопоставят на разполагането, а опозиционни групи в Унгария наричат този ход „опасен и разточителен“ и обвиняват Орбан в непотизъм поради голямата роля на сина му Гаспар Орбан в преговорите около партньорството.

Унгария може да има и алтернативни или вторични цели да предложи подкрепа на режима в замяна на икономически ползи, смята американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Унгарски закон може да направи украинските бежанци бездомни

Базираното в Полша разследващо издание VSquare цитира унгарски правителствен източник, според който Гаспар Орбан е заявил, че мисията ще предостави икономически възможности - например сделки за добив на нефт и уран. VSquare съобщава, че унгарски и централноевропейски правителствени служители са заявили, че Гаспар Орбан е обсъждал и създаването на апарат за събиране на гражданско и военно разузнаване в Чад. ISW прави оценка, че Чад би бил заинтересован от подобно споразумение, за да укрепи сигурността на режима и да отговори на вътрешния натиск да се дистанцира от Запада. Президентът Махамат Деби и чадският елит са в режим на напрежение, свързано с поведението на държавния глава по отношение на гражданската война в съседен Судан.

Деби решава да си сътрудничи с Обединените арабски емирства (ОАЕ), като им позволява да използват летище в Източен Чад, за да подкрепят паравоенните судански Сили за бърза подкрепа (СБП) в замяна на финансова помощ. Този ход отчуждава елитите от Източен Судан, които разглеждат СБП като заплаха поради историята на трансгранично етническо напрежение и насилие, включващо милиционерски групи, които сега съставляват СБП. Американски експерти по африканска политика предупреждават, че тези напрежения могат да доведат до преврат. Местни опозиционни групи разпалват протести, включващи хиляди хора, които неколкократно от 2021 г. насам призовават за напускане на френските войски в страната, създавайки потенциален стимул за незападен партньор в областта на сигурността.

Снимка: kremlin.ru

Още: Унгария блокира милиарди евро компенсации към страните от ЕС за оръжията за Украйна

Унгария и Русия заедно в Сахел?

Даването на по-голям приоритет на целите на режима за сигурност и икономиката пред опасенията, свързани с миграцията, би увеличило сближаването на Унгария с Русия и би създало възможности за сътрудничество в Сахел, анализират експертите от ISW.

Русия провежда подобна политика, като предлага на авторитарните си партньори „пакет за оцеляване на режима“, в който предоставя подкрепа на съответния режим в замяна на преференциални икономически сделки. През 2024 г. Москва увеличи контактите си с Чад, включително чрез срещата между диктатора Владимир Путин и Деби в Москва през януари. Русия вероятно се стреми да увеличи влиянието си в Чад, за да отстрани Запада от региона на Сахел, да подкрепи руските операции в съседните "театри" и да смекчи последиците от санкциите за войната си в Украйна, анализира ISW.

Москва и Будапеща поддържат силни отношения, откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г., а Орбан има силни лични връзки с Путин и сходни националистически и антизападни възгледи въпреки членството на Унгария в ЕС и НАТО. Производството на петрол и добивът на уран биха били области от взаимна полза, като се има предвид, че вътрешните възможности на Унгария за използване на тези ресурси зависят от осигуряването на руски ресурси.

Още: Орбан с нова критика: Европа се самоунищожава, следвайки политиката на САЩ

Усилията на Унгария обаче не са изрично свързани с Русия, а Будапеща и Москва вероятно не координират дейността си в Сахел, посочват все пак американските анализатори.

Първо, Унгария и Русия имат различни интереси по отношение на предизвикателствата, свързани с миграцията отвъд Сахара. Будапеща неведнъж е подчертавала, че иска да намали транссахарската миграция към Европа, докато ЕС е предупреждавал, че Русия се стреми да я въоръжи, както го прави в други райони на света.

Интересите на Унгария в Сахел са налице и преди Русия да замени Франция като основен партньор в Сахел. Първоначално Орбан се опитваше да участва във вече несъществуващата оперативна група на ЕС „Такуба“, която трябваше да подкрепи френските войски в Мали, преди хунтата да изгони западните сили в полза на руските наемници през 2022 г. След това Орбан се свърза с вече сваления нигерски министър-председател Мохамед Базум, който е ключов съюзник на Франция и САЩ, преди проруската хунта да свали Базум с преврат през юли 2023 г.

Още: Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан

И други страни имат инициативи срещу миграцията в Африка

Целите на Унгария, свързани с миграцията, са публично съгласувани с ЕС и са сходни с политиките на други антиимиграционни държави от блока като Италия, които се стремят да увеличат ролята си в региона на Сахел в период, в който влиянието на Франция намалява. Унгария вече е подкрепяла невоенни програми за развитие в Чад и други африкански държави чрез проекта си „Унгария помага“, който отчасти цели да намали емиграцията към Европа. Унгарските официални лица представят разполагането на военни сили като част от тези усилия и в съответствие с европейските интереси за стабилизиране на региона. Въпреки това въздействието на Будапеща върху миграцията в Чад ще бъде по-ограничено, като се има предвид, че броят на мигрантите там е много по-нисък от този в страни като Нигер и Судан.

Италия продължава да е ангажирана в страни като Нигер поради опасенията си, свързани с миграцията. Най-малко 250 италиански военнослужещи са останали там, за да обучават и съветват нигерските сили в рамките на двустранната мисия за подкрепа, започнала през 2019 г. Целта е наблюдение на границите и контрол на мигрантските потоци. Италианският премиер Джорджа Мелони също така увеличи контактите с африканските държави за засилване на сътрудничеството за спиране на миграцията.

ЕС и Франция изразиха подкрепа за плановете на Унгария. Говорител на Евросъюза „приветства“ инициативата на Будапеща и насърчи повече международни партньори да работят с Чад, за да се справят с предизвикателствата там. Френските и унгарските сили са обсъждали сътрудничество в областта на медицинските услуги в Чад, а френски медии съобщиха, че президентът Еманюел Макрон е поддържал контакт с Орбан по този въпрос въпреки обтегнатите им отношения.

Още: Орбан заплашва да праща мигранти директно към Брюксел заради тежки санкции на ЕС

Опасност от война в Африка

Американският мозъчен тръст анализира още спора между Етиопия и Сомалия, който заплашва да предизвика конфликти между местните участници и федералните правителства в двете страни.

Нараства напрежението между федералното правителство на Сомалия (ФПС) и регионалното правителство в югозападната част на страната заради решението на ФПС да замени етиопските сили с египетски. Това може да доведе до военен конфликт, смятат от ISW. 

ФПС също така заплаши да подкрепи етнонационалистически бунтовници в Етиопия, което може да изостри назряващите конфликти между етиопското правителство и множество етнонационалистически бойци там.

Още: "Унгария аут от Шенген заради руските визи": Евродепутати молят Фон дер Лайен

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес