Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Либийски въоръжени групировки влязоха в сблъсък в Триполи

06 август 2022, 13:33 часа • 2564 прочитания

През нощта в Триполи са избухнали сблъсъци между въоръжени групировки, което е последният случай на насилие в либийската столица, според съобщения в местните медии.

Журналист на АФП е чул стрелба и експлозии около 1:00 ч. в събота (23:00 ч. по Гринуич) в града. Сраженията с леки и тежки оръжия са станали в квартал Ел Джебс в южната част на града, предаде БГНЕС.

Напрежението в Либия нараства от месеци, тъй като двама министър-председатели се борят за властта, което поражда опасения от подновяване на конфликта две години след като знаково примирие сложи край на разрушителния опит на военния командир на източната част Халифа Хафтар да завземе Триполи със сила.

Сблъсъците в събота бяха между въоръжени групи, лоялни на министър-председателя Абдулхамид Дбейба, ръководител на правителството на единството, базирано в Триполи, и други, следващи неговия съперник Фатхи Башага, назначен през февруари за министър-председател от парламента, базиран в източната част на Либия, след като сключи договор с Хафтар.

Според либийските медии боевете са приключили, когато друга група, наречена "Бригада 444", се е намесила като посредник. Нямаше незабавни съобщения за жертви.

Башага се провали в опитите си да отстрани Дбейба, който многократно е заявявал, че ще предаде властта само на избрано правителство.

През последните месеци напрежението между въоръжените групи, лоялни на съперничещите си лидери, в Триполи се увеличи. На 22 юли при сражения в центъра на града загинаха 16 души, а около 50 бяха ранени.

Правителството на националното единство на Дбейба беше назначено като част от подкрепяния от ООН мирен процес за прекратяване на продължилото повече от десетилетие насилие в северноафриканската страна.

Преходното правителство имаше мандат да изведе страната до избори през декември миналата година, но те така и не се състояха поради разногласия относно правилата и наличието на спорни кандидати.

Либия е обхваната от несигурност, откакто подкрепеното от НАТО въстание свали и уби диктатора Муамер Кадафи през 2011 г., оставяйки вакуум във властта, който въоръжените групировки от години се опитват да запълнят.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес