Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън е готов да изпрати допълнителни сили в Судан

24 април 2023, 05:39 часа • 2520 прочитания

Американските войски ще останат в Джибути, за да гарантират безопасността на американските държавни служители поради ситуацията в Судан, като при необходимост в региона са готови да бъдат изпратени допълнителни сили. Това се посочва в публикувано от президента на САЩ Джо Байдън писмо, адресирано до лидерите на Конгреса.

"По моя заповед въоръжените сили на САЩ проведоха операция за евакуиране на американския [дипломатически] персонал и други лица от Хартум, Судан, в отговор на влошаващата се ситуация със сигурността в Судан. За провеждането и подпомагането на тази операция военнослужещи на САЩ с подходящо бойно оборудване бяха разположени в Джибути, Етиопия и Судан. Силите на САЩ ще останат в Джибути, за да защитават [дипломатическия] персонал на Съединените щати и други лица, докато ситуацията в областта на сигурността престане да изисква присъствието им, и ако е необходимо, в региона могат да бъдат разположени допълнителни сили", подчерта Байдън.

Съгласно законодателството на САЩ президентът трябва да информира Конгреса за използването на военни сили в такива случаи. Както обясни Байдън, той е взел решението за евакуация поради "отговорността си да осигури безопасността на гражданите на Съединените щати в страната и в чужбина, както и в интерес на националната сигурност и външната политика на Съединените щати и предвид конституционните правомощия на главнокомандващ и ръководител на изпълнителната власт".

От своя страна ръководителят на американската агенция за международно развитие Саманта Пауър обяви в неделя, че в Кения е изпратен екип от експерти, които да координират изпращането на хуманитарна помощ във връзка със ситуацията в Судан. Тя добави, че нейната агенция работи с американските партньори за определяне на приоритетните нужди и решаване на проблемите с доставките, пише БГНЕС

ОЩЕ: Гърция евакуира сънародниците си от Судан с военни самолети 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес