Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алжир призова за намаляне на добива на петрол

28 декември 2014, 13:55 часа • 17338 прочитания

Алжирският министър на енергетиката поиска от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в която членува и неговата страна, да намали производството, за са спре падането на цените, предаде АФП.

ОПЕК трябва да се намеси, за да коригира дисбаланса като съкрати производство, за да помогне на цените да тръгнат нагоре и да защити доходите на страните членки, заяви Юсеф Юсфи пред алжирската агенция АСП. Алжир получава 95% от външните си приходи от продажбата на петрол и газ.

Саудитска Арабия, която е един от водачите на картела, и други големи производители предупредиха миналата седмица, че ОПЕК няма да намали добива си дори и ако цените на необработения петрол паднат на 20 долара за барел.

Юсфи обясни, че Алжир не споделя тази позиция на главните производители, които се опасяват по-специално, че ако ОПЕК намали добива си, от това ще се възползват страните производителки, които не са членове на картела.

Цените на петрола паднаха наполовина от средата на юни досега – от 115 долара за барел на 55 - в резултат на изобилното предлагане, укрепването на долара и слабото търсене в контекста на забавянето на световната икономика.

В Алжир, където данъците върху петрола осигуряват до 60% от бюджета на държавата, сривът на цените принуди правителството да наложи първите мерки за икономии като замразяване на назначаването на чиновници.

Според Юсфи цените на петрола биха могли да нараснат до 60-70 долара през 2015 г. с възможност още да се увеличат през четвъртото тримесечие и да стигнат 80 долара през 2016 г.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес