Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Африкански метежници разгромили руски отряд на „Вагнер”

22 декември 2020, 12:23 часа
Реклама

Три въстанически групи в Централно-африканската република (ЦАР) сформирали антиправителствена коалиция, вдигнали метеж и овладели град Мбайки, административен център на префектура Лобай.

Както съобщава Сorbeau News, бунтовниците, които се стремят да не допуснат преизбирането за втори мандат на президента на страната Фостен-Арканджу Туадере, разгромили изпратените срещу тях армейски поделения, поддържани от наемниците на руската ЧВК „Вагнер”.

В резултат под контрола на метежниците попаднал административен регион, намиращ се югозападно от столицата Банги, който е считан за най-безопасен в страната.

Както съобщава AFP, за сдържане на метежа Русия изпратила в републиката няколко стотици войници и тежко въоръжение в рамките на двустранно споразумения за сътрудничество. Представителят на правителството Анж Максим Казанги съобщил, че съседна Руанда също изпратила няколко стотици бойци, те вече са заели позиции и са влезли в бой.

Президентът Туадера отдавна поверил осигуряването на своята лична безопасност на телохранители, наети от руски частни военни компании.

Около две трети от територията на ЦАР са заети от различни бунтовнически групировки. На 18 ноември три от тях обявили за обединяването си и предприели настъпление към контролираната от властите столица Банги.

Представителят на миротворческата мисия на ООН в ЦАР Владимир Монтейро в неделя заявил, че движението на метежниците е спряно на няколко направления. Френският Le Figaro подчертава, че ЕС, Франция, САЩ, Русия и Световната банка в съвместно комюнике призовали метежниците и бившият президент на ЦАР Франсуа Бозизе да сложат оръжие.

Русия следи за ситуацията в ЦАР, съобщи президентският прессекретар Дмитрий Песков. „Идващата информация е повод за сериозно безпокойство... Доколкото ни е известно, сега заплаха за живота на някой от руснаците няма, но ние внимателно следим постъпващите новини” – заявил Песков.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес