Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огнено шоу ще нажежи зала 2 на НДК

03 март 2012, 07:07 часа • 1518 прочитания

"Нестинарството трябва да влезе в театъра, за да оцелее. В противен случай няма бъдеще като религиозен обред". Това каза пред БГНЕС потомственият нестинар Иван Георгиев.

Той заедно с режисьора Пламен Иванов ще представят в София първия по рода си спектакъл "Огния", съчетал мистиката на нестинарството, театъра, акробатиката и модерните танци в зрелищно шоу. На връх националния празник 3 март огън ще пламне в зала 2 на НДК, където за първи път в света ще бъде изнесен невероятният спектакъл, облечен в магия, приказка и... жар.

"В огнена спойка преплетохме театър, акробатика и модерни танци. Ключовите думи в "Огния" са огън и магия, свързани в едно несъществуващо име. Танцуването върху огън не е нещо уникално, можеш да го срещнеш в Гърция, Сърбия и Черна гора. В някои части на Индия дори хората танцуват и ядат живите въглени. Ние в България сме едно от най-древните места, където този обичай съществува", обясниха създателите на спектакъла, броени дни преди предпремиерата му в столицата.

Театърът на огъня и сенките – Fireter ще направи "Огния" още по-зрелищен за публиката, като включи в шоуто акробати на кокили, актьори и модерни танцьори. Режисьорът обещава да прекрачи границата между публика и артист и да направи спектакъла едно незабравимо преживяване за всеки, дошъл да го гледа.

Очаква се "Огния" да бъде изнесен на открито. "Много по-лесно е да поканите хората в зала и те да дойдат и да ви гледат. По-трудно е да излезете на улицата и да накарате един човек да се спре, да се вгледа и да остане там до края. Тогава наистина сте го спечелили. В уличния театър няма граници между публиката и артиста", казва още Пламен Иванов.

"Трябваше да направим нещо, което да накара хората да се впечатлят. В началото, когато нестинарят стъпи върху въглените, той започва да разпръсква огъня под формата на петлъчева звезда. Тя символизира огъня, водата, въздуха, земята и любовта. Те създават от всичко това непрекъснатия кръг, който е символ на доброто и на лошото, на топлината и студа, на светлината и тъмнината.

За това в писането на сценария преплетохме създаването на света, такъв какъвто го познаваме. Свързахме го с любовта, с всички тези стихии, които в един момент намират между себе си баланса. Спектакълът събира всичкото добро и всичкото зло у нас хората. Той прилича малко на шизофреник, който се държи на моменти като Хитлер, на моменти като Наполеон... Всеки един от зрителите може да припознае себе си в него.

Той плаче, той се смее, той се забавлява, но в един момент неговият прекрасен инструмент се разваля и той успява с помощта на публиката да го поправи. Тогава заспива и всичко, което след това се случва, става в неговия сън. Всичко е плод на неговото въображение, на една отделна реалност или някаква измислица. Никой от нас не знае дали, когато сънува, това наистина са сънища или ние просто съществуваме някъде другаде.

Едни от главните герои са Денят и Нощта. Ние ги срещаме, съживяваме, събираме отново заедно, за да могат те отново да преоткрият любовта в себе си и по този начин поставят нещата в света на мястото им", разказва режисьорът.

Очаква се към "Огния" огромен интерес не само в България, но и в чужбина, както и покани за международни фестивали. Но преди това огънят ще се запали пред очите ни в зала 2 на в НДК на националния празник 3 март.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес