Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна голямото дострояване за нова болница в Ямбол

10 март 2021, 16:40 часа
Реклама

Тези дни са започнали реалните строителни дейности за доизграждане на нова болница в Ямбол.

Процедурата по избор на изпълнител започна с фалстарт през май месец 2019 година. Тогава ръководството на болницата обяви поръчката за доизграждане на болничния комплекс към МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол с прогнозна стойност 22 250 000 лева без ДДС.

Само една бе кандидатът да изпълни обекта – на консорциум между „Хидрострой“ АД и „ВДХ“ АД. Офертата му обаче беше за много повече. Консорциумът предложи цена 36,8 млн. лева без ДДС – ресурс, с който болницата не разполага. Това наложи да се прекрати процедурата през септември 2019-та.

Последва ново обявление след година и три месеца. С още по-ниска прогнозна стойност от първия път – почти 22 млн. лева.

Кандидатите този път са двама – „Тодоров и син 99“ ООД  - Несебър, и „Геострой“ АД - София. Първата  фирма дава оферта с 26 240 лева по-ниска от обявената и печели обекта. Втората сваля цената само с 3 926 лв. и е класирана на второ място, сочи докладът на комисията по избор на изпълнител от началото на февруари тази година.

Тоест, крайната цена на обекта възлиза на 26,4 млн. лв. с ДДС, а срокът за изпълнение е 12 месеца.

Припомняме, че изграждането на нов корпус е обезпечено финансово с решение на Министерския съвет от май месец 2019 година. То е за увеличаване на капитала на лечебното заведение с 27 млн. лева чрез издаване на нови акции след извършване на парични вноски.

Средствата бяха планирани по следния начин: през 2019 г. - вноска от 8,1 млн. лева; през 2020 г. - вноски до 13,5 млн. лв.; през 2021 г. - до 5,4 млн. лв.

Видно от протоколите на директорския съвет на МБАЛ в Ямбол, през 2019-та действително са внесени 8,1 млн. лева, а през 2020-та – 13,5 млн. лв., с които е увеличен акционерният дял на държавата.

Остават за довнасяне от държавата през тази година 5,4 млн. лева.  

Областната болница на Ямбол обслужва население от над 60 000 души, като е строена на павилионен принцип. 29-те й отделения се помещават в 17 отдени сгради, строени между 1912 и 1980 година. В момента те са далеч от стандартите за съвременна медицина - условията за работа и престой са изключително лоши, а пациентите се пренасят на ръце.

Строителството на нов корпус е започнало в края на 70-те години на миналия век. Конструкцията на блок 1 и блок 2 е приета в края на 80-те години. Има изграден и трети блок.

Строителството е било прекъсвано по различни поводи. Проектът за сградата е няколко пъти променян.

До 2004 г. са извършвани довършителни работи по едното високо тяло (Блок 1) и хирургичния блок (Блок 2). Към момента строителството по тях е изпълнено на около 65%, без медицинското оборудване и обзавеждането.

В различна степен са завършени стълбища, фоайета и коридори. В болничните стаи са монтирани гардероби, баните към стаите са с фаянс и санитарно обзавеждане – в голяма част унищожено.

Хирургичният блок е с фаянсови облицовки по стените – частично обрушени и откъртени.

По проект в най-високата й част сградата ще бъде на 10 етажа. Предвиждат се 180 паркоместа за автомобили, а и 60 места за велосипедно паркиране.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес