Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хирургът, който искаше да прави гинекологични прегледи на момичета, отново е на работа

31 май 2024, 15:17 часа

Специализантът по хирургия в Ямбол, който бе заснет как убеждава момичета с оплаквания от коремни болки да им прави гинекологични прегледи, тихомълком се е върнал на работа.

Реклама

Припомняме, че на 14 април т. г. бе излъчен журналистически материал по БиТиВи, който уличава д-р Артур Полшиков – специализант по хирургия, в действия, които противоречат на морала и нормалните медицински практики. В материала е заснет свидетел, има и кадри от скрита камера, от които се вижда, че при оплаквания от болки в корема на млади момичета медикът ги уговаря и се опитва да извърши гинекологичен преглед в разрез с медицинските стандарти.

Същият този лекар през 2020 г., докато е на работа в МБАЛ – Добрич, е арестуван за съхранение и разпространение на детско порно. Разминал се е обаче без присъда, само с административно наказание - 3000 лева. Още: Започна голямото дострояване за нова болница в Ямбол

„От 27 май д-р Артур Полшиков отново изпълнява служебните си задължения в лечебното заведение“, съобщава здравният министър д-р Галя Кондева в отговор на депутатски въпрос.

Министърката пояснява, че през 2012 г. на д-р Полшиков му е призната професионална квалификация „лекар“, придобита в Руската Федерация. Регистриран е за специализант по хирургия и е допуснат до явяване на държавен изпит през майската сесия на тази година.

Във връзка с изнесаната в медиите информация и постъпила в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) жалба са извършени две извънредни проверки в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол.

При едната са установени пропуски при попълването на документация при извършените от въпросния лекар прегледи.

В хода на втората проверка комисията е установила данни и предпоставки за образуване на производство по дисциплинарна отговорност за неспазване на вътрешния регламент на лечебното заведение.

Констатирани са данни за извършено нарушение на медицинските стандарти по „Акушерство и гинекология“ и по „Хирургия“.

В тази връзка ИАМН следва да издаде наказателно постановление.

На отправено запитване до ръководството на МБАЛ „Св. Пантелеймон - Ямбол“ АД, от там отговорили, че при първоначалното му постъпване на работа докторът е представил свидетелство за съдимост, издадено от Районен съд – Добрич, в което било посочено, че лицето не е осъждано. 

След провеждане на конкурс за придобиване на специалност в системата на здравеопазването д-р Полшиков е назначен на длъжност „Лекар, специализант по хирургия“ в Отделение по Хирургия към МБАЛ. Още: Отново работи родилното отделение в Ямбол

Следва разнопосочна информация

На 16 април от ямболската държавна болница съобщиха официално, че след публикуването на журналистическо разследване със заповед на изпълнителния директор на „МБАЛ "Свети Пантелеймон" – Ямбол, е разпоредена вътрешна проверка и свикана комисията за Медицинска етика. Считано от 15.04.2024 г. д-р Артур Полшиков е временно отстранен от работа до приключване на проверка.

„Държим да подчертаем, че от назначаването му до днес срещу д-р Артур Полшиков в лечебното заведение няма постъпили официални жалби. Въпреки това, ръководството на болницата намира за необходимо случаят да бъде изяснен и категорично се обявява срещу каквито и да е нарушения на медицинските стандарти. За останалите твърдения в репортажа има компетентни институции", посочиха тогава от ръководството на лечебното заведение.

От отговора на министър Кондева обаче става ясно, че един ден преди да излезе официалното изявление на болничното ръководство, д-р Полшиков вече е бил в платен годишен отпуск. Неговата продължителност е от 15 април до 23 май, включително, като през този период той се е подготвял за полагане на изпит за придобиване на специалност хирургия.  

Съответно от 27 май – тоест, от понеделник, се е върнал на работа.

По думите на министъра контролът по спазване на правилата за добра медицинска практика се осъществява от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ съвместно с Българския лекарски съюз.

Поради това и предвид някои неизяснени факти и обстоятелства от здравното министерство смятат да разпоредят допълнителна проверка от ИАМН, да изискат и становището на БЛС.

За какво точно се разказва в репортажа на bTV

56-годишният лекар дава дежурства в Хирургичното отделение на болницата и в Спешното отделение. С журналистическия екип се свързва 24-годишна жена от Ямбол, която разказва, че хирургът Полшиков е искал да й направи гинекологичен преглед.  

„Преди няколко дни се наложи да посетя Неотложното отделение, поради силни болки. От там бях препратена в Спешно отделение. Там ме прие доктор Артур Полшиков. Сложи ми няколко инжекции. От една от инжекциите на мен всичко ми се замъгли. Дойде, прегледа ме с видеозон. Всичко каза, че е наред. За него това е бактерия. След като ме прегледа, ми предложи да ми направи гинекологичен преглед, за да може да установи от къде е дошла тази бактерия и каква е тази бактерия. Понеже е хирург, аз отказах да ми направи гинекологичен преглед. Искаше да ме настани в болницата, отказах. Сутринта се върнах обратно в Спешното отделение, отново ме прие той. Започна да ме прекарва през стаите. Отидохме в една стая, там имаше само една кушетка. Каза ми да легна, да си събуя гащите, за да ми направи прегледа. Отново отказах. Пипаше ми корема. Гащите ми непрекъснато бяха ниско долу", разказва жената. Още: Пандемия: Ямболската болница без инфекциозно отделение, доц. Кунчев иска нови мерки

След случилото се тя решава да подаде сигнал на директора на болница „Св. Панталеймон“.

„Отидох в болницата и се свързах с директора на болницата, при което той ми обясни, че аз не съм била разбрала какво той е имал предвид под гинекологичен преглед. Понеже всеки един компетентен лекар много добре знае, че хирург нямало право да извършва такъв тип прегледи. Обясниха ми, че просто не съм била разбрала неговите думи или съм ги разбрала всъщност неправилно“, разказва още тя.

Жената сезира и други институции, но удря на камък. „От Лекарския съюз ми казаха да напиша писмо, за да може да бъде евентуално разгледано. Персоналът беше там, но никой нищо няма да каже. Сестри, санитари… И те чуха, и видяха, но те мълчаха. Те нямат да застанат срещу лекар. Никой не иска да си изгуби хляба“, разказа младата жена.

Журналистическият екип изпраща подставено лице, което д-р Артур Полшиков в часа за прегледа посреща и отвежда в Спешното отделение и иска да извърши гинекологичен преглед.

Хирургът не може да извършва гинекологични прегледи, категорична е Мария Янева, която е адвокат по медицинско право.  

„Гинекологичните прегледи се извършват при строго определени условия, в стерилни кабинети. Най-важното, което е, че те се извършват от лекар, който има такава специалност. Недопустимо е хирург да извършва гинекологични прегледи на пациенти. Още повече говорим във време, в часовия диапазон на деня, в който има на разположение лекари с необходимата специалност. В случая това лечебно заведение има отделение по акушерство и гинекология“, каза адвокат Мария Янева.

Кой е д-р Артур Полшиков? Той е руски гражданин, завършил е медицина в Тверската медицинска академия в Руската федерация. Според източници е работил в няколко болници в различни градове в страната ни-Плевен, Враца, Павликени. Отстранен е. През 2016 г.  е назначен на работа като специализант в Хирургичното отделение в болницата в Добрич.  През 2020 г. е задържан при акция на ГДБОП за притежание и разпространение на детско порно. Службите засичат, че от IP-адрес от добричка болница се теглят и разпространяват файлове със сексуална експлоатация на деца – на видима възраст под 14 години. Още: Ямболската болница остана без детско отделение заради COVID-19

За акцията си спомни бившият ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП-Явор Колев.

„От това, което видях и разбрах за този господин, аз категорично смятам, че той няма как само в тези два случая да се проявил като човек, който не спазва медицинската етика и има педофилски наклонности. За мен той най-вероятно има подобни прояви и преди. Въпрос на разследване и доказване е. И твърде вероятно е,  ако сега поотшумят, така да кажем нещата, той ще продължи да го прави. Педофилията не се лекува. Тя може да се контролира“, казва криминалният психолог Тодор Тодоров. 

„Никой човек не заслужава да бъде унижавано човешкото му достойнство. Безспорно лекарите са дефицит, само че избора да станеш лекар, да упражняваш най-хуманната професия, е личен избор и път, който всеки сам е направил преди да започне да я упражнява и е длъжен да спазва както Хипократовата клетва, така и всички медицински стандарти и наредби, които го задължават да упражнява тази професия. Това е предмет, който би решила само и единствено Етичната Лекарска Комисия.“, смята адвокат Мария Янева.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес