Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Областната администрация във Враца издаде за първи път специално удостоверение

08 януари 2019, 14:08 часа • 1272 прочитания

Първото удостоверение със заверка „APOSTILLE” бе издадено днес от Областна администрация – Враца.

Апостилът е специално удостоверение с печат за заверка (легализиране) на документ от държавата, в която документът е издаден. Притежаващите апостил документи се освобождават от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 г.

Съгласно Закона за изменение и допълнение на Закона за ратифициране на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове, областните администрации се оправомощават да издават удостоверения по чл.3, ал.1 от Конвенцията, с които се легализират, издавани от кметове и общински администрации документи.

Новата услуга ще намали административната бюрокрация за гражданите и бизнеса и е резултат от мерките, които предприема Министерският съвет мерки за подобряване на административното обслужване. До този момент, заверката за физически и юридически лица се извършваше само от Министерство на външните работи.

Всички граждани и фирми, желаещи да заявят новата административна услуга, могат да подадат Заявление за заверка с Апостил в Центъра за информация и административно обслужване на Областна администрация – Враца, на адрес: бул. „Демокрация“ № 1. Заявлението е публикувано на интернет страницата на Областна администрация – Враца в секция „Административни услуги“.

 

 

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес