Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Студентски град дискотеките са повече от общежитията. И?

17 март 2017, 11:04 часа • 15063 прочитания
Реклама

Според статистика на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в Студентски град дискотеките и баровете са повече от общежитията.

Съотношението е 1:4, а броят на заведенията в студенсткото градче е внушителен - цели 200.

На всички е известно, че студентските кампуси в страните с качествено образование не изглеждат като Студентски град. В квартала няма нито една книжарница, но кръчми и кафенета - колкото искаш.

Студентски град е особено място. Прекрачвайки пределите му, се чувстваш все едно влизаш в някаква паралелна реалност, в която всичко винаги работи, свети, вдига шум. Винаги. 24 часа. Хора навсякъде, постоянно. Магазини, заведения, дискотеки -  Студентски град никога не спи. И затова е трудно да намери време за учене.

Младите българи, решили да следват, държат особено много да минат през "школата" Студентски град. За да си "поживеят", за да се потопят в уникалната атмосфера на 24-часова какафония. Дори онези, които са от София, и съответно нямат право на общежитие, правят, струват, но намират начин да заобиколят закона и да поживеят семестър - два в Студентски.

Кварталът прилича повече на увеселителен парк, отколкото на дом на академичната мисъл, но това не пречи на никого. Дори напротив - приключението "Студентски град" се възприема като задължителен елемент от студентския живот.

Разбира се, който търси начин - намира. Човек може да стане отличен студент въпреки музиката, която кънти до късно, въпреки всекидневните алкохолни сбирки в съседната стая и въпреки пияния съквартирант, който за пореден път е забърсал някоя в дискотеката.

Трудно Студентски град ще се откаже от увеселителния си характер. А и в заведенията, сами по себе си, няма нищо лошо. В крайна сметка, никой не вкарва студентите в тях насила. И ако ги няма там, те ще ходят другаде. Но квардалът има нужда от инфраструктура, която да отговаря на академичния му характер.

Проблемът не е, че навсякъде в Студентски можеш да си купиш алкохол и дюнери. Проблемът е, че няма от къде да си купиш една книга.

Автор: Десислава Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес