Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земеделски производители от Видинско вече застраховат продукцията си

14 май 2015, 14:20 часа • 5865 прочитания

Застраховането на културите е част от културата в земеделието, така е в Европа и в света, така е и у нас, каза за “Фокус” Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

Той посочи, че застраховането на културите във Видинския регион все още не е започнало заради забавяне на сеитбата. „Застрахователите пристъпват към застраховане едва след засяване на културите. През последните години застраховат както големи арендатори производители на земеделска продукция, така и по- малки зърнопроизводители”, обясни Александров. Според него след миналата година, когато ситуацията е била изключително тежка за зърнопроизводителите заради наводненията, необходимостта от застраховане на културите е нараснала.

Тази година също се очаква да бъде неблагоприятна по отношение на метеорологичните условия. Градушки вече имаше преди няколко дни в района на Димово. Тези, които искат да бъдат гарантирани винаги застраховат”, заяви Александър Александров. Той посочи, че предишни години не се е застраховало защото цената, която се е калкулирала като производство нямаше как да бъде вместена и стойността на застраховката.

„Лихвените числа бяха по-високи, цените на зърното бяха по-ниски, доходите – съответно. Но, в момента след миналогодишните наводнения, като градобитност голяма част от колегите вече застраховат”, категоричен е Александър Александров.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес