Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С празнично шествие и тържествена церемония Видин почете Деня на народните будители

02 ноември 2022, 13:18 часа • 1222 прочитания

Знаменосци с училищните знамена, ученици, учители, културни и читалищни дейци се подредиха на площад „Бдинци“, за да се отправят към паметника на Софроний Врачански и мавзолея на екзарх Антим I в града, където по традиция се провежда церемонията за Деня на народните будители. В празничното шествие, водено от Градския духов оркестър, се включиха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, областният управител Огнян Асенов, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Борислава Борисова, секретарят на Общината Емилиян Енчев и др.

В началото на тържествената церемония прозвуча химнът на Република България. Пред събралото се множество празнично слово произнесе кметът д-р Цветан Ценков. „На 1 ноември нашият народ отбелязва един от най-светите празници и отдава почит на всички велики българи, съхранили духовността и вярата през вековете. Той обединява незаменимото дело на книжовници и просветители, на писатели и революционери, благодарение на които българският дух и държава са оцелели през вековете“ – каза д-р Ценков. Кметът изрази гордостта си от факта, че сред имената на народните ни будители се нареждат и имената на двама знаменити българи, чийто живот и дела са свързани с нашия старопрестолен град. Това са Софроний Врачански, един от най-ярките възрожденци, автор на знаменития „Неделник“ – сборник от поучения и слова за всички неделни и празнични дни в годината, който има историческо значение, защото поставя началото на новобългарската печатна книга и налага говоримия език като книжовен, и на първия български екзарх Антим, председател на Учредителното събрание и на Първото велико народно събрание. Д-р Цветан Ценков пожела на всички, които биха поставили себе си сред последователите на българските будители да носят жив пламъка на книжовността, на творческото начало, на духовността. „Нека следваме пътя, осветен от нашите велики предци, нека децата ни знаят за техните дела и техния пример, нека пазим своя род, език и вяра!“ – заяви кметът на Общината.

В тържествения ден със слово към присъстващите се обърна и НВП Даниил. В него той подчерта, че по примера на българските будители трябва да се стремим да живеем свободни, като всеки да отдаде сили за общия успех, без да търси своето. „Това дава истинско удовлетворение, истинска радост – на това ни учи вярата. Нека почетем делото на всички ония човеци, които се погрижиха да я има България и да положим сили за добруването на нашите семейства, на града ни и нашата държава“ – призова Видинският владика и честити празника.

Пред паметника на Софроний Врачански бяха поднесени венци и цветя от официалните лица, от представителите на учебни заведения, образователни, културни и читалищни институции, от граждани.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес