Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велико Търново ще е домакин на роудшоу "Пътят към твоя успех"

21 март 2023, 13:46 часа • 1002 прочитания

На 23 март Велико Търново ще е домакин на националното роудшоу "Пътят към твоя успех". То се организира от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), с подкрепата на кмета Даниел Панов, в партньорство с общината и Великотърновския университет, съобщиха от местната администрация.

В началото е предвидена кръгла маса с представители на местните власти, на която ще бъдат дискутирани факторите и мерките, с които на локално ниво да бъде оптимизирано привличането на нови инвестиции и създаването на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора. Програмата ще продължи със срещи с местните таланти.

Учениците и студентите от града ще се запознаят с развитието на високотехнологичната индустрия у нас и с кариерните възможности, които тя предлага.

На срещата ще присъстват представители на топ мениджмънта на едни от най-големите лидери в сектора като DIGITALL, DXC Technology, Experian, HP Inc., KBC Global Services, LIREX и Sutherland. Ще бъдат организирани и специални работилници (уъркшопи) с ценни съвети за първите крачки в IT кариерата.   

"За втора поредна година гостуваме във Велико Търново, защото това е един от градовете с голям потенциал за развитие на индустрията ни. Установените вече добри партньорства с общината и Великотърновския университет са правилните стъпки за привличане на високотехнологичен бизнес в града. Наш основен приоритет е задържането и връщането у нас на българските таланти. Вярвам, че с добрите работодателски практики, условия на работа и възможности за развитие на младите хора, които предлага нашия сектор, ние успешно работим за реализацията на тази задача", казва председателят на AIBEST Илия Кръстев.

По думите му дистанционният модел на работа, който се наложи в индустрията им, позволява наемането на служители в компании, които не са представени физически с офиси във Велико Търново. "Така местните таланти могат да останат да живеят тук, а ние от наша страна да подпомагаме икономиката на града", коментира Кръстев.

Асоциацията обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. Размерът на индустрията възлиза на 4.225 млрд. евро и формира 5.9% от годишния БВП на страната. Прогнозата към 2025 година сочи, че относителният й дял в БВП на България ще достигне 9%.

Най-големите хъбове за високотехнологичния сектор са големите градове с университети - София, Пловдив, Варна, Бургас, като Русе и Велико Търново също привличат все повече нови компании.

Още от Велико Търново: 

Удостояват четирима със званието "Почетен гражданин на Велико Търново"

Велико Търново очаква повече туристи от Германия

Да се гласува само със "за" и "против" иска единственият чужденец общински съветник

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес