Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха саркофаг от римската епоха на плаж до Варна (СНИМКА)

24 юли 2024, 12:37 часа • 1621 прочитания

Саркофаг с богата релефна украса е открит на плажа в курорта „Св. Св. Костантин и Елена“.

Кой и как го намира?

Докато е на почивка във Варна, бивш служител на реда подал сигнал в полицията за забелязан от него безнадзорен на вид античен саркофаг.

ОЩЕ: Тайнствен артефакт: „изключителен“ оловен саркофаг е открит в Ивицата Газа

След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта „Св. Св. Костантин и Елена“, недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към мястото е насочен полицейски екип за запазване на района около движимата културна ценност.

Извършен е оглед в присъствието на специалисти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната структура на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата.

Според експертите след първоначалния оглед културната ценност – саркофаг без капак, е от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II-III век сл. Хр. Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис (двуостра брадва) и др.

Тежкият артефакт е транспортиран за съхранение в Археологически музей - Варна, където предстои назначаване на експертизи.

Случаят е докладван на прокурор.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес