Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчукът, който всеки трябва НЕЗАБАВНО да започнете да консумирате

24 октомври 2022, 14:20 часа

Червеното цвекло все още е един подценяван зеленчук у нас. Малък процент от хората са наясно за качествата, които притежава и богатата палитра от хранителни вещества, които се съдържат в него. Сред тях се нареждат калий, мед, желязо, манган, магнезий, витамин В и т.н. Той е отличен помощник в поддържането на добро здраве, независимо дали се консумира сурово, варено или под формата на сок. Нека видим някои от ползите му:

Благоприятно влияние върху кръвоносната система

Цвеклото спомага за добрата проходимост на кръвоносните съдове, като по този начин се осигурява пълноценното транспортиране на кислород и полезни вещества до всяка точка от тялото ни. Освен това честото хапване на цвекло редуцира рисковете от запушване на кръвоносните съдове, както и участва в нормализирането на кръвното налягане.

ВИНАГИ варете червеното цвекло по този начин, ако искате да запазите витамините в него

Понижава рисковете от заболявания на сърцето

Вече изброихме част от ползите на цвеклото за кръвоносната система. Освен тях, наличието на фолиева киселина и бетаин в състава на зеленчука са отлични помощници за укрепване здравето на сърцето. Специалистите препоръчват чаша пресен сок от цвекло на ден за здраво сърце.

Подобрява мозъчната функция

След като всичко, свързано с процесите на кръвообращение, е наред, то се повлияват и околните системи и органи. В това число се укрепва и дейността на мозъка. Определено в детските си години ние сме се мръщили на цвеклото, но с напредването на възрастта започваме да ценим качествата му.

За по-голяма издръжливост

Консумацията на цвекло ни прави и физически по-издръжливи. Сокът на цвекло увеличава енергията ни с цели 15% и е много подходящ за консумация преди тренировка например. Но трябва да се приеме поне 2-3 часа преди това, за да настъпят навреме ефектите му.

Червено цвекло за отслабване

Благоприятно влияние върху функциите на черния дроб

Черният дроб е заел тежката задача да детоксикира организма ни от вредните вещества, така че понякога определено е претоварен. Цвеклото обаче помага за улесняване на работата му.

Лек срещу хронични болки

Освен изброените по-горе вещества, цвеклото съдържа и добро количество антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, инфекциите и възпаленията в организма. Консумацията му редуцира хроничните болки и укрепва имунната ни система.

Положителен ефект при раздразнен стомах

Цвеклото е богато на фибри, така че определено е подходящо да се включи в ежедневното ви меню, ако имате затегнат стомах, страдате от запек, хемороиди и подобни неразположения. По този начин си набавяте и превенция срещу споменатите проблеми, а и срещу по-сериозни такива като дивертикулит например.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес