Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо кашлицата се влошава в легнало положение?

01 февруари 2024, 20:22 часа

Синдромът на постназалното изтичане се проявява при остри и хронични заболявания на носната кухина, параназалните синуси и назофаринкса. Поради възпаление лигавиците на тези органи произвеждат голямо количество слуз. Стичайки по задната стена на гърлото, той дразни кашличните рецептори и предизвиква кашлица.

Симптомът може да се влоши в легнало положение или при ставане сутрин. Пациентите страдат от болезнена кашлица, която понякога води до повръщане. Атаката обикновено завършва след отделянето на бучки слуз.

Най-честата причина е риносинузит от алергичен или инфекциозен произход, вазомоторни и лекарствени ринити (при приемане на вазоконстрикторни лекарства за лечение на хрема) и ринити при бременни жени.

При деца постназалното изтичане може да се появи поради възпаление на назофарингеалната сливица (аденоидит). Развитието на синдрома може да бъде улеснено от аномалии в носната кухина (например изкривена носна преграда, кисти), тютюнопушене, замърсен и сух въздух, и работа с химикали.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

ГЕРБ възниква поради слабост на сфинктера (клапа), който разделя хранопровода и стомаха. В резултат на това киселото съдържание на стомаха се изхвърля в хранопровода и оттам навлиза в дихателните пътища. Това активира рецепторите за кашлица и задейства кашличния рефлекс.

ГЕРБ е една от основните причини за хронична суха кашлица. Симптомът се проявява предимно през нощта, когато пациентът е в хоризонтално положение и натискът върху сфинктера се увеличава. В допълнение към кашлицата, пациентът може да почувства киселини, болка и усещане за парене зад гръдната кост, в областта на стомаха.

5 храни, които борят тежката кашлица за нула време

Кашлицата се влошава в легнало положение

Пушенето на тютюн и алкохол, преяждането, наднорменото тегло, храненето малко преди лягане, пиенето на мазни храни, газирани напитки, кафе, навеждането след хранене, дрехите, които ограничават стомаха и ниската глава на леглото, могат да увеличат проявите на гастроезофагеална рефлуксна болест.

Сърдечни заболявания

Често кашлицата в легнало положение се развива на фона на различни сърдечно-съдови заболявания. Поради нарушения в работата на сърцето, кръвният поток в белодробната циркулация се забавя. Кръвта застоява в белите дробове и се развива оток. Рецепторите за кашлица, разположени в бронхите, се дразнят от едематозни тъкани, което води до изтощителна кашлица. Когато легнете, симптомът се засилва и се придружава от учестено дишане, задух и слабост. При това състояние може да се появи болка в областта на сърцето.

„Сърдечна“ кашлица се появява при пациенти с левокамерна недостатъчност поради коронарна болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечни дефекти и кардиомиопатии.

Тази стара рецепта за кашлица може да ви спаси от неприятния проблем

Трахеобронхиална дискинезия

Това е заболяване, при което стените на трахеята и бронхите попадат в лумените си по време на дишане и пречат на преминаването на въздуха. Това води до затруднено вдишване или издишване, задушаване и силна суха кашлица в легнало положение, както и в резултат на навеждане и резки завъртания на главата.

Всички тези симптоми намаляват или изчезват, когато пациентът заеме изправено положение. Пристъпите на кашлица с трахеобронхиална дискинезия могат да доведат до припадък.

В допълнение към промените в позицията на тялото, кашлицата може да бъде предизвикана от смях, физически стрес, студен въздух, дразнещи газове, груба храна или поглъщане на големи парчета и течности. Заболяването обикновено се среща при възрастни на възраст 40–55 години.

Заболявания на медиастиналните органи

Медиастинумът е пространството между белите дробове. Тук, в допълнение към сърцето и трахеята, има големи съдове, хранопровода, тимусната жлеза и интраторакалните лимфни възли. Доброкачествени и злокачествени тумори, както и увеличени лимфни възли в тази област (например при саркоидоза, туберкулоза) могат да доведат до компресия на близките тъкани и органи. Това причинява кашлица, която става по-интензивна в легнало положение.

Непродуктивната кашлица, примесена с кръв, е характерна за първичен рак на белия дроб и метастази, бронхиален аденом и лимфом. Кашлицата с много пенеста храчка е симптом на бронхиолоалвеоларен рак.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес