Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вреден ли е червеният пипер? Малко домакини знаят истината

25 октомври 2022, 11:09 часа

Червеният пипер е сред най-разпространените подправки в кулинарията. Изключително богат е на витамин А, витамин С, витамин Е, манган и други. Именно тези витамини допринасят за поддържане на здрав организъм и здраво тяло.

Пиперът е изключително подходящ за хора, които се стремят към сваляне на килограми, както и такива, които са привърженици на здравословен начин на живот.

Една супена лъжица от тази подправка съдържа около 17 калории и под 1 грам мазнини. Манганът, който се съдържа в пипера, допринася за лесното абсорбиране на мазнините.

Няколко необичайни ползи на червения и черния пипер

Малцина са наясно с това, но в червената подправка се съдържат салицилати, имащи обезболяващо действие.

Ако обаче сте привърженици на лютия червен пипер, то значи сте големи късметлии, защото в него се съдържа веществото капсацин, което пък води до кръвоснабдяване на кожата и има затоплящ ефект.

Единствено като вреда можем да споменем това, че лютият червен пипер понякога дразни стомаха. Това се наблюдава основно при хора, които страдат от чувствителност на стомаха. Проблемът е налице, ако имате нарушена защита на стомаха и червата. В противен случай лютата подправка може дори да има ползотворно действие и да ви предпази от поява на стомашни язви.

Каквото и да си говорим, червеният пипер е сред най-обичаните подправки. Той присъства на всяка една трапеза. Ползите от него са наистина много. За предпочитане е обаче да не го консумирате запържен в олио, защото в този случай не е полезен за организма ви.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес